Zdrave-Bg

Дребна шарка (морбили)

Морбилито се нарича още брусница и дребна шарка. Това заболяване се среща по целия свят и е познато още на древните цивилизации. До 17-ти век болестта е била смесвана с вариолата (едра шарка).

Причинителят на морбили е РНК–вирус, наречен парамиковирус. Инкубационният период на заболяването е 10 – 12 дни. Морбилито се нарича още “летяща инфекция”. Заболяването е високо зарадно, и след преболедуване дава висок имунитет.

Заразяване с морбили

Източник на заразата може да бъде само болен човек. Механизма на заразяване е въздушно-капков чрез секретите от долните дихателни пътища и конюктивите. Възприемчимостта е много голяма и при неимунизирани лица индексът на заразяване достига до 100%. Поради тези причини разпространението на дребна шарка се влияе от гъстотата на населението.

Преди въвеждането на ваксините в страните от умерения климатичен пояс са възниквали зимно-пролетни епидемии с цикличност от 2 до 5 години.

Морбилито е типична детска инфекциозна болест. Кърмачета обикновено не боледуват от морбили, благодарение на защитата от антителата, получени от майката, но само при положение, че тя е прекарала заболяването.

След широкото въвеждане на ваксинация от 1965 година разпространението на заболяването е силно намалено. Програмата за ликвидиране на морбили се оказва неизпълнима поради изчерпване на следваксиналния имунитет при децата над 15 години и несъздаване на имунитет при някои от пациентите.

Човек е единствения естествен приемник на дребна шарка. При говор, кихане и кашлица чрез секретите от горните дихателни пътища вируса попада в носа, конюктивите и гърлото на възприемчивия индивид. Вирусът се размножава в епителните клетки на дихателните пътища и инфектира съседните клетки, навлиза в лимфните пътища и лимфоидните органи и от там в цялото тяло, включително и в централна нервна система.

Имунитета слеп преболедуване на морбили е пожизнен.

Инкубационният период, периода от заразяване до изява на заболяването, е 10 – 14 дни. Той е малко по-къс при децата и малко по-дълъг при възрастните.

Симптоми при дребна шарка

  1. Морбили започва с катарален стадий – висока температура, хрема и лаеща кашлица. Лицето е подпухнало, а по сливиците понякога има обрив. Върху лигавицата от вътрешната страна на бузите, срещу кътните зъби се виждат петната на Филатов-Коплик които са сигурен диагностичен белег на дребна шарка. Те представляват малки до 1-2 мм белезникави възелчета, разположени върху яркочервена основа.
  2. Кожен обрив – настъпва 3-4 дни след катаралния период.
  • Обрива е ситен започва зад ушите и в първите 24 часа обхваща лицето и шията. Леко надигнатите възелчета са с размер 1-2 мм, розово-червени на цвят и избледняват при натиск. Те са толкова гъсто разположени, че изглеждат като слети и образуват плаки.
  • През следващите 1-2 дни обрива се разпространява надолу по гръдния кош и крайниците, като дланите и ходилата обикновено остават незасегнати. Сърбеж липсва.
  • Впоследствие се образуват нежни люспички върху обрива и той-започва до угасва във реда по който е започнал.

Понякога обрива при морбили трудно се различава от този при скарлатина, рубеола, инфекциозна мононуклеоза и редица други заболявания. По време на целия обривен стадий болните са с висока температура и силно проявени катарални явления – хрема ,кашлица, кихане, болки в гърлото, светлобоязан, сълзотечение и дрезгав глас. Понякога се увеличават лимфните възли на шията и в останалите части на тялото.

Усложнения при морбили

При тежко протичане на дребна шарка са възможни усложнения:

  • Възпаление на средното ухо.
  • Пневмония.
  • Тежко възпалание на ларинкса и трахеята. Това усложнение трябва да се подозира при появата на дрезгав глас и лаеща кашлица. В такива случаи пациента трябва да бъде отведен при специалист за уточняване степента на засягане на горните дихателни пътища, защото съществува реална опасност от задушаване.
  • В сравнително редки случаи морбили може да предизвика и възпаление на мозъчното вещество (Енцефалит).

Лечение на дребна шарка

Лечението на морбили е симптоматично – витамини, минерали, средства против хрема и кашлица. антибиотици се предписват при развитие на вторична бактериална инфекция.

Предприема се изолиране на децата, докато съществува обрива.

Предпазване от морбили

Предпазването от дребна шарка се състои в поставянето на ваксина против морбили след навършване на едногодишна възраст. И реимунизация на 11-12 години.

Ваксинацията се провежда с жива атенюирана ваксина и има 90-95% успех. съществува и комбинирана ваксина срещу морбили, патотит и рубеола.

Възстановяване от дребна шарка

За бързото възстановяване на пациентите съществено значение има обилното оводняване на пациентите. Особено полезни са:

  • билковите чайове от липа, шипка, лайка.
  • фрешове от цитруси и ябълки.
  • домашните компоти и нектари са за предпочитане заради липсата на консерванти и оцветители в тях.

Природните средства стимулиращи имунитета също подпомагат оздравителните процеси – сироп от бъз, таратор с чесън, мед с лимон и други пчелни продукти.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.