logo

Как да защитим дете при съдебен процес

Защо трябва да потърсим “Синя стая”.

Водени от силното разочарование при развода, родителите понякога превръщат децата си в оръжие за отмъщение. Детето е поставено пред избора между мама и тате. То се превръща в част от бракоразводния процес наравно с възрастните.

По една или по друга причина деца попадат под ударите на закона. Често деца биват наказвани за дребни нарушения като кражба, бягство от училище или от дома и се третират като престъпници вместо като жертви. Процесът срущу тях често се води като срещу възрастни без да си взима под вничание, че все още са деца.

Правораздаването спряма деца в конфликт със закона би било много по-адекватно ако се извършва от специализирани професоналисти. За да получат насилниците възмездие от закона децата, които са жертва дават показание. Те разказват подробно и преживяват отново, и отново, и отново … всичко което са преживели. Подтарят го пред дознатели, прокорори, съдии … на една инстанция, на втора интанция … отново, и отново … Понякога в садебната зала деца разказват за насилието пред насилника. подлагани са на разпити, които трябва да докажат дали казват истината. Отново, и отново, и отново … изпитват болката.

Често родители се отказват да търсят възмездие само, за да спестят на и без това тежко нараненото си дете травмите от многократното възпроизвеждане на преживяното.

Синя стая

За да не бъде подлагано детето преживяло насилие на допълнителната травма по време на процеса е създадена практиката на “Синя стая”. Стая, която всъщност е шарена, за да се чувства детето по-комфортно. В нея се провежда разпит от специално обучен специалист. Стаята се състои от две помещения, разделени от венецианско огледало, което позволява едностранна видимост. По този начин детето и разпотващия са в едното помещение, а в другото помещение са всички участници, които съответната фаза на процеса изисква. Специалиста работещ с детето има слушалки в които може да чуе въпросите на хората намиращи се от другата страна на огледалото като ролята му е да зададе тези въпроси по достъпен и разбираме начин на детето. Разпитът се записва от камери и се използва като доказателство в процеса. Така не се налага детето повторно да дава показания.

Към края на 2012 година в България има само 12 такива стаи.

Съвети относно “Синя стая”

  • Децата не бива да стават част от конфликтите на възрастните и да бъдат използвани в тях като разменна монета.
  • Детето не е умален възрастен, когото можем да третираме като такъв. То има нужда от специална обстановка, от компетентни професионалисти, които са специално обучени, за да го подготвят какво му предстои и знаят как да разговарят с него.
  • Не третирайте децата в конфликтът със закона като престъпници. За да бъде прекъснат порочния кръг, в който са попаднали, те и техните семейства имат нужда от подкрепа и разбиране, а не от обвинения и “етикети”.

 

Повече можета да научите от страницата на национална мрежа за децата.

 

Национална мрежа за децата e мрежа от български граждански организации, които работят с и за деца и семейства. Ние обединяваме усилията на 130 организации, които ежедневно допринасят за подобряване на живота на български деца, живеещи в риск. Само за последните 3 години с общи усилия ние сме успели да: - Подпомогнем за лечението и развитието на над 1700 деца с увреждания и повече от 6000 деца в риск (от насилие, трафик, и др.) и техните семейства; - Допринесем за подобряване на образованието на повече от 22 000 деца, подпомагайки по този начин повече от 11 000 български семейства в нужда; - Подкрепим пряко над 1500 деца в домове да за деца (повече от 1/5 от всички деца в домове)

1 Comment

  • Gallia Tomova September 25, 2016 at 1:14 pm

    zashto moite porasnali deca ne iskat da mi pomagat a vechno me natovarvat i tova mnogo mi nateja az sam na 48 godini a te sa na 27.21 i vnuchka na 8 dokoga ne izdarjam

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.