logo

За какво е полезна тиквата?

Днес ще ви разкажем за тиквата и нейните лечебни свойства. Тя съдържа много полезни вешества и е изключителна вкусна. Оранжевият цвят се дължи на бетакаротина, който е антиоксидант. В нея се съдържа голямо количество витамин D, който укрепва костната система. Тиквата се използва в диетичното хранене заради ниската си калоричност и фибрите в структурата и. Съдържащите се в нея соли на калия, магнезия, медта, фосфора, калция и желязото влияят благотвотно върху кръвоносната система. Оранжевият зеленчук стабилизира обменните процеси в стомашния сок и помага за нормализирането на състоянието на кръвоносните съдове.

Тиквата има способността да намалява нуждата от повръщания при бременните, както и да облекчава състоянието при морска болест. Благодарение на високото съдържание на витамин D- туролитин, тя спомага за образуването на белите кръвни телца. На този витамин се приписва способността да усвоява тежките храни и да възпрепятства затлъстяването. Комплексът от вещества, съдържащи се в тиквата, нормализират работат на черния дроб след прекаран хепатит. След продължителното му консумиране, се извеждат излишните течности от организма и отоците намаляват. За да се случи този процес, се приема по 150-200 милилитра прясно изцеден сок.

В източната медицина водни екстракти от тиква се прилагат за лечение на заболявания на белите дробове. В това число и туберколоза. По една чаша сок от тиква или отвара от тиква с мед, приета вечер, се препоръчва против безсъние, а настърганата месеста част се прилага при изгаряния, екзема и възпаления на кожата. Хората, които седят дълго време прави, могат да облекчат болката в стъпалата чрез настъргана тиква.

Освен лечебни, тиквата има и козметични свойства. Обтриването с парченца тиква може да избави лицето ви от акне и разширени пори, както и да премахне блясъка от челото и носа.

Ако желаете изготвяне на индивидуален хранителен и тренировъчен режим, можете да научите повече на dietata.com.

За Автора - dietata.com

Dietata.com предлага информация за всички видове диети, примерни менюта, упражнения за отслабване, успешни истории и изготвя индивидуална безплатен диетичен профил изцяло онлайн. Възползвайте се от възможностите за безплатна консултация на сайта www.dietata.com!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.