Zdrave-Bg

Какво наричаме шипове

Шипове на врата представляват новообразувани костни израстъци, които се получават от принудителна статична поза по време на работа или сън.

Гръбначния стълб заема основно място в скелета на човека. Той създава опора за органите в областта на шията и туловището, на главата, гръдния кош и крайниците, като същевременно дава възможност за движение. Погледнат отстрани, гръбначният стълб притежава нормални кривини, които са от значение за неговите функции. При продължителна статична поза по време на работа или сън. Мускулите на гръбначния стълб стоят сковани от неудобната поза. Такава принудителна поза при по-голяма част от хората е свързана с естеството на тяхната професия. С течение на годините честите и продължителни мускулни съкращения „дърпат” костта в областта на залавните места на сухожилията. Това става най-вече в областта на врата. На тези места организмът започва да трупа костно вещество, с цел да „заздрави” участъка. След време новообразуваните костни израстъци – шипове (остеофити), притискат съседни структури – съдове, нерви и причиняват страдания за цял живот.

Симптоми на шипове на врата

Симптомите на шипове на врата са многобройни:

  • чувстео за недоспиване.
  • сутрешна скованост на врата, раменете и гърба.
  • главоболие.
  • световържеж.
  • хронична умора.
  • отслабен имунитет.
  • отпадналост.
  • безсилие.
  • високо кръвно налягане.

Лечение на шипове на врата

Принудителната статична поза е основната причина за формирана на шипове. Премахването на причината с течение на времето ще направи излишни тези новообразувани костни израстъци по прешлените и те постепенно ще изчезнат. Всичко в природата и в човешкото тяло което е лишено от смисъл и функция е обречено постепенно да атрофира и да изчезне.

Това е основното – сменете стола, възглавницата, матрака и всичко което е причина за неудобна поза. Пробвайте различни варианти и не спирайте докато не намерите удобната за вас позиция на тялото.

Всички останали методи – масажи, кремове, мазила, йога, фитнес, аеробика – също имат значение у ще ви донесат облекчение. Ако обаче не премахнете причината за шиповете и неудобната поза тези костни израстъци ще си останат и винаги ще ви напомнят за себе си.

Имайте търпение!

След отстраняване на причината втората най-важна част е търпението. Шиповете на врата ви са се формирали в течение на години. За да отстрани излишното костно вещество, натрупано по прешлените, на организма също ще му трябва известно време. Ако сте си направили точната възглавница, след година или две шиповете на врата ви най-малкото ще са намалели по размери, а от предишните ви оплаквания няма да има и спомен.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

2 Comments

  • georgi August 12, 2016 at 8:43 pm

    ti si lyd bre

  • Начко Начев October 22, 2016 at 8:22 am

    Ще съм Ви благодарен ако мога да получа още едно мнение от ваш специалист за моето състояние Ще прикача на вашия имейл kak@kak.bg резултата от ЯМР според мен голям проблем ми правят шиповете на шията,които предизвикват лошо кръвообращение.Симтомите ми са замаяност,студени краиници(на моменти),замъглено зрение,тревожност лош сън,

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.