Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Какво представлява подаграта

Подаграта е вид заболяване, което е някаква форма на артрит. Причина за това заболяване са натрупаните кристали от пикочната киселина в ставите. Подаграта е болезнена болест, която най-често се среща сред представителите на силния пол. Най-често засегната става е палецът на крака. Но могат да бъдат засегнати и други стави като тези на глезените, коленете, китките, пръстите. При движение може да се изпита силна болка. Тя е причинена, както от кристалите натрупани в ставата, така и от възпалението на тъканта. Проявява се чрез подуване на кожата и най-лекия допир е болезнен.

Симптоми на подагра

Първите симптоми на подагра може да се появят при пълно здраве и без никакви други оплаквания. Те се наблюдават най-често след системни препивания или преяждания. В началото се появява болезнен оток на палеца на крака. Кожата около него е топла, зачервена и подута. При допир се усеща силна болка. Възможно е да се засегнат и други стави, които по същия начин да реагират. Когато болестта е в началото, симптомите изчезват много бързо – след 10 до 20 дни. Но когато отново се препие и/или преяде, те пак са на лице.

Освен горепосочените симптоми, съществуват и други: увеличено количество на белтък в урината, високо кръвно налягане, завишени нива на пикочна киселина в кръвта. Вследствие от образувани камъни в бъбречното легенче, е възможно да настъпи бъбречна недостатъчност.

През нощта болката се появява най-често. Тогава и най-лекото докосване от чаршафа може да подразни засегнатата става. Причината за появата и е, че през нощта пурините се смесват с кръвта и се активизират възпалителни процеси. Пристъпите не са дълги и скоро след тях, болният отново се чувства добре. Забравя за болежките, но подаграта продължава да е на лице. Ако не се предприеме лечение, съществува голяма възможност след време кризите да зачестят, да бъдат все по-силни и продължителни. Следствие от подаграта може да се развие и диабет.

Съществуват няколко предпоставки за развиване на това заболяване: наследствена обремененост, наднормено тегло, приемане често и в големи количества на алкохол, системни преяждания и препивания, прекомерен прием на храни богати на пурини, увеличаване на възрастта и др.

Диагностика на подагра

Подаграта лесно да се установи от лекар. За тазин цел се прави изследване на кръвта за пикочна киселина, рентгенова снимка и/или ехография. Лечението става чрез приемане на медикаменти и се назначава от ревматолог. Но освен приемането на лекарства е необходимо да се започне и правилна диета, защото тя има положително въздействие върху подобряване на здравословното състояние. Лекар съставя списък с разрешени, разрешени, но в малки количества и забранени храни.

Диета за подагра

Забранените храни в диетата включват всички животински мазнини, тлъсти меса и риба, сланина, мас, воденички, далак, бъбреци, черен дроб, хайвер. От зеленчуците не трябва да се консумират боб, грах, зеле, гъби, патладжан, домати, коприва, лапад. Сините сливи и малините също не са желателни. Забранени са консервите, които съдържат високи количества мазнини и сол. Не трябва да се ядат храни съдържащи мед и захар. Алкохолът, захарните и газирани напитки, трябва да се изключат напълно от менюто. Преяждането трябва да бъде преустановено.

Разрешените продукти

Разрешените продукти в диетата, но в малки количества, включват всички тестени продукти – хляб, баници, сладкиши, бисквити, макарони и т.н.. Може да се ядат яйца, но не прекалено често. С тях не трябва да се злоупотребява.

Позволените храни, които може да се употребяват ежедневно са: млечни продукти, с нормално количество мазнини, не мазна варена или печена риба, с малко количество допълнително прибавени мазнини, салати овкусени със зехтин, картофи, ориз, цитрусовите плодове, които изхвърлят токсините от организма.

Диетата препоръчва пет дневно хранене, с нормални по размер порции. Приемът на течности трябва да е висок. Желателно е течностите да са под формата на вода и по-рядко сокове. Не е желателно да се използват диуретици, защото те не помагат на организма да се освободи от пикочната киселина. Тази диета е необходима, за да се премахнат пурините в организма и да намалее нивото на пикочната киселина в кръвта. След показани подобрени резултати, храненето може да стане по-либерално, но в никакъв случай няма да е като на другите хора. Важно е да се следва тази диета, за да не се доразвие подаграта и да има по-сериозни последствия.При съмнения и наличие на симптоми за подагра, посетете личния си лекар своевременно. При потвърждаване на тази диагноза е необходимо веднага да започне да се спазва диета и прием на подходящи медикаменти.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

4 Comments

  • filip Spasov August 6, 2016 at 3:51 pm

    може ли отокът от подагра да се свали с компрес след като е прпенала острата болка

  • Дебренлиева September 18, 2016 at 2:27 pm

    Здравейте.Има ли начин да се установи или изследва кои точно храни предизвикват кризите, индивидуално за всеки за всеки човек?Моя съпруг много често има кризи въпреки хранителния режим, който води от известно време – не приема алкохол, нито месо, нито храни с високо съдържание на пурини.Много ще ви бъда благодарна за отговора!

  • петко зидаров April 3, 2017 at 4:50 pm

    свалих пикочната киселина на 334 с “милурид”, но понеже кракът ми е подут- не мога да обуя обувка ( живея сам на 85 год.) моля кажете как да сваля отока на пръсти и глезен на кракът,топла баня с английска сол не помага…?

  • Минчев June 4, 2017 at 8:23 am

    Моят въпрос е подобен на този на г-н Зидаров – имам трайна подутина върху всеки от палците на краката ми , които стават болезнени при ходене с обувки . Мога ли да ги премахна , включително сп оперативен път ? Мога ли да разчитам на отговор и по какъв начин , след като виждам , че зададените въпроси не са получили отговор ?

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.