Zdrave-Bg

Видове кашлица

Кашлицата представлява защитен механизъм на организма, който се задейства при попадане в дихателните пътища на вредни вещества от всякакъв произход. Кашличният рефлекс играе съществена роля и за очистването на трахеята и бронхите от увеличени секрети при различни болестни състояния. Кашлиците се делят на два основни вида:

  1. Влажна кашлица – нарича се още „продуктивна” тъй като  е съпроводена с отделянето на храчки. Тази кашлица помага за прочистването на дихателните пътища от натрупани секрети, най-често в следствие на възпалителни белодробни заболявания. Влажната кашлица има полезен, защитен характер за организма и не бива да се подтиска с медикаменти.
  2. Суха кашилица – нарича се още непродуктивна. Дължи се на дразнене на лигавицата на дихателните пътища от физични и химични фактори – студен, горещ или замърсен въздух. В повечето случаи след премахване на причината този тип кашлица изчезва. При липсата на замърсители във вдишания въздух, остро възникналата суха кашлица обикновено се дължи на вирусна инфекция. Появата на болка зад гръдната кост по време на кашличен пристъп е особено характерно за грип. Хроничната суха кашлица се среща при хроничен бронхит, разширения на бронхите, тумори на белия дроб, туберколоза и бронхиална астма.

Характер на кашлицата

Характера на кашлицата също дава ценни насоки за диагнозата:

  • Покашляне – признак за възпаление на гългача (фарингса) и наличие на дразнещи налепи по неговата стена. Много често покашлянето се дърлжи на „нервна почва”.
  • Лаеща кашлица – беззвучна и дрезгава, която се дължи на засягане на ларинкса и ангажиране на гласните връзки от възпалителен или туморен процес.
  • Нощна кашлица – насочва към сърдечно заболяване и развитие на сърдечна недостатъчност.
  • Сутрешна кашлица – при хроничен бронхит, бронхиектазии, каверни при туберкулоза.
  • Кашлица по време на или след хранене говори за заболяване на хранопровода – дивертикул, хиатусна херния, разширения на хранопровода или неврогенни смущения в гълтането.

Синкоп

Синкоп или краткотрайна загуба на съзнанието при кашлица настъпва при продължителен кашличен пристъп. Това се дължи на факта, че подобен пристъп понижава налягането на кръвта в гръдния кош, а това намалява венозното пълнене на сърцето от което следва моментно рухване на кръвното налягане.

Храчки

Видът на отделяните храчки – количество, цвят, миризама и консистенция също може да даде ценни диагностични насоки. Най-добре обаче е да се направи микробиологично или цитологично изследване.

Кафявите храчки например могат да се дължат на сърдечна недостатъчност, но могат да са симптоми и на пневмококова пневмония. Поради тази причина е много важно да не си поставяте сами диагноза, а да си направите необходимите изследвания.

Храчене на кръв

Без значение дали става дума за обагрени храчки или отхрачване на ясна кръв – става дума за симптом, който изисква незабавно диагностично уточняване. Не само защото зад него могат да се крият сериозни заболявания, а защото само по себе си храченето на кръв е животозастрашаващо.

Понякога се налага храченето на кръв да се разграничи от повръщането на кръв (хематемеза). При повръщането на кръв PH реакцията е кисела, а при храченето алкална.  Освен това често в повърнатата кръв има хранителни съставки. Съпътстващи симптоми при хематемеза са анемия и поява на черни изпражнения. Повръщането на кръв също е животозастрашаващо състояние което изисква незабавни диагонстични и лечебни мерки.

Причини за кашлица

Много по-често от колкото се предполага причина за кашлицата се оказва така наречения заден ринит и уголемената трета сливица.

Не всеки възпалителен процес в носната кухина и синусите се съпровожда с течение от носа (хрема). Пациентите със зъдържани носни секрети говорят носово и се облакват от болки в областта на синосите. При тях слузните секрети се стичат назад към фарингса, където оказват дразнещо действие и активират кашличен рефлекс. Ако не се предприемат мерки за отстраняване на носните секрети пациентите дълго време се подлагат на лечение с медикаменти против кашлица при това без никакъв резултат. В такива случаи капките за нос могат да се окажат най-ефективното лекарство за лечение на кашлица. Тяхното предозиране и продължителната им употреба обаче могат да бъдат причина за нежелани странични ефекти. За това спазвайте предписаната ви дозировка и четете внимателно листовките на препаратите.

Лечение на хрема

Капки за нос могат да се приготвят и в домашни условия по следния начин – в чаша гореща вода се поставя 1 пакетче лайка и се захлупва. След като изстине лайката се отстранява, а запарката може да се използва едно денонощие като капки за нос. По 3-4 капки се поставят във всяка ноздра по 3-4 пъти на ден. На следващия ден се приготвя нова запарка. Лайката има чудесно противовъзпалително, подсушаващо и антисептично действие при задни ринити.

Друг изпитан метод за лечение на хрема при възрастни е чрез промивки на носната кухина с леко подсолена вода. За целта може да се използва пластмасова спринцивка или капкомер.

Успокояване на кашлица

Успокояващ ефект върху кашлицата и бързо втечняване на бронхиалните секрети се постига с:

  • прием на чай от липа или теснолист живовлек;
  • листа или вътрешността на плод от дюля заедно със семките;
  • консумацията на ябълки също облекчава кашлицата в голяма степен.
  • вечер преди лягане можете да успокоите кашлицата с парче черен, натурален шоколад или лъжица мед с щипка канела или джинджифил;
  • най-простото и ефективно средство против кашлица е лъжица захар напоена с олио, която се задържа в устата и се смуче до пълното и разтапяне.
  • в леглото си е добре дъ държите платнена торбичка с 10-тина сурови кестена, която да поставяте на гърдите си през ноща.
  • тогава когато кашлицата е симптом на белодробни възпалителни заболявания пресния кромид лук и чесъна спомагат за бързото отстраняване на микробните причинители, защото техните биологично активни вещества преминават през тъканта на белия дроб и се излъчват с издишания въздух.

Преди да предприемете самолечение на кашлица е задължително да бъдете прегледани от специалист, защото ранната диагностика често предопределя успеха на терапията.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.