Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Запек

Запекът се появява, когато има по–малко от три изхождания на седмица. Често запекът е свързан с налични затруднения при акта на дефекация – твърди изпражнения, липса на позиви за дефекация. При отделните хора нормалният брой на изхожданията варира от три пъти седмично до 3 пъти дневно. Честотата на запека нараства с възрастта и преобладава при жените. Съществуват няколко вида запек. Те са следните:

  • хроничен запек, която може да бъде причинена от бедната на баластни вещества храна, недостатъчното приемане на вода, липсата на движение и подтискане на позивите за дефекация.
  • синдрома на лесно дразнимото черво
  • преходен запек, който е съпроводен с висока температура, заболявания, залежаване в леглото и промяна в начина на хранене
  • запек от прием на медикаменти, например от антиацидни средства, които съдържат калций и алуминий, антидепресанти, кодеин, опиати, клонидин, верапамил, холестирамин и др.
  • запек при органични заболявания на червата, който се проявява чрез запушване или стеснени, херния, сраствания, чуждо тяло, дивертикули и др.

Причини

Има много причини, които могат да доведат до появата на запек. Една от най-често срещаните причини са електролитни нарушения, които са вследствие от честа злоупотреба с очистителни. Възпалителни заболявания на червата като дивертикулит, болест на Крон и заболяванията на ануса/ фисури (цепнатини в лигавицата), абсцеси, болезненихемороиди/ също могат да предизвикат това неразположение на организма. Друга причина може да бъде неврогенно нарушение като невропатия при диабет , болест на Паркинсон, мултиплена склероза, болест на Хиршпрунг или ендокринни причини/ хипотиреоидизъм, бременност.

Запекът може да се установи чрез ендоскопско и ехографско изследване, рентгеново изследване на дебелото черво или обзорна снимка на корема. Важно е да знаете, че при остър настъпващ запек, който се проявява чрез кръв в изпражненията, загуба на тегло, симптоми на илеус, организмът се нуждае от бързо диагностично изследване.

Лечение на запек

За щастие запекът може да се излекува. Съществуват няколко начини, чрез които може да се случи това:

  • отстраняване на запичащите медикаменти и храните (например бял хляб, шоколад, какао и др.).
  • богата на баластни вещества храна (плодове, зеленчуци, салати, житни храни, ръжен хляб от пълноценно брашно, сушени сливи, фурми, смокини и др.)
  • достатъчно приемане на течности (1.5 – 2 л/ден).
  • физическо движение и съблюдаване на позивите за дефекация (редовно, навременно посещаване на тоалетната).
  • провокиране на стомашно–количния рефлекс, посредством изпиване на една чаша вода преди закуска.
  • масаж на корема сутрин за 10 минути, преди ставане от леглото – по хода на дебелото черво.
  • изпиването на една часа чай сутрин преди закуска.
  • изпиването сутрин на гладно минерална вода, съдържаща натрий или просто подсолена вода.
  • изяждането на 2-3 печени червени чушки дневно почти винаги нормализира дефекацията.
  • приемане сините сливи, дори и изсушени.
  • разхлабващите (лаксатива, слабителни, очистителни) средства, които се приемат само за кратък период от време и то при положение, че общите мероприятия не са били достатъчни. При продължително приложение те могат да доведат до увреждания на чревната мускулатура. Така пациентите свикват с употребата на слабителни препарати и не променят начина си на живот, предизвикващ запек. Това усилва обстипацията и се създава порочен кръг. При дългогодишно прилагане на лаксатива се наблюдава развитие на меланоза на дебелото черво (черно оцветяване на лигавицата на колона).

Запекът може да носи символично значение. То може да означава желание за участие в силова игра, което да се изразява в страх от своите тъмни страни и от неосъзнатите си действия. За щастие има лек, който се изразява в промяна на тази нагласа. Организмът може да повярва, че има достатъчно сила и че има силното желание да освободи от старото и непотребното.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.