Как да комбинираме чироз с вино?
Чироз с вино. Необходими продукти
Днес ще ви представим една интересна идея за лятно мезе и вино. То се казва чироз с вино.Избрахме да приготвим типичното мезе чироз- сушена риба – и да го съчетаем с вино. Спряхме се на три вина от три бранда, които са любими на българската публика. Трябва ни сушена риба, няколко скилитки чесън, копър, оцет и зехтин.
Чироз с вино. Подготовка
За да приготвим вкусно чироз с вино, първо слагаме рибата в една купичка и я заливаме с оцет. Важно е да сложим първо тази подправка, а не зехтин, защото рибата няма да може да попие от другите съставки. Поръсваме с копър и прибавяме чесъна.
За да попият рибките от съставките, с едно чуканче ги натискаме леко. След вкусна проверка на резултатите, изводите са ясни. Всяко едно от тези вина успешно се съчета с мезето. Трите дават различен поглед върху нещата. Далиш Sovini e най-неутралното съчетание. То прегръща мезето и го оставя да изпъкне на преден план. Sovini Blan успява да се противопостави и хармонично се съчетава с вкусната сушена риба. Последното вино- Розето- прави най-комплексното съчетание, противопоставайки своя сладък аромат на острите аромати и вкусове в мезето и подавайки ръка на една морска минерална почва. Всички тези вина са приятно вкусни в съчетание със сушената риба и нейните подправки.
No Comments