Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Аскаридоза

Аскаридозата (ascaridosis) се среща сред децата, които живеят  райони с ниска битова хигиена и лоши хигиенни навици. Причинител е глистът Ascaris lumbricoides, който прилича на дъждовния червей. Паразитът е с дължина 20–25 см за мъжките и до 40 см за женските екземпляри. Глистите атакуват  тънките черва, където женската дневно снася хиляди яйца, които се изхвърлят с изпражненията. След попадането им в почвата, при подходяща влажност и температура, те узряват за около 2–4 седмици. Децата ги поглъщат със замърсените плодове и зеленчуци или се заразяват от мръсните си ръце. В тънките черва от яйцата се излюпват ларви, които се придвижват с помощта на  кръвния ток до черния дроб, оттам попадат в белия дроб, проникват през алвеолите в бронхите. Оттам с храчките те се поглъщат отново, за да се доразвият в тънките черва като зрели глисти. Два месеца след поглъщането на яйцата, в изпражненията на детето вече се отделят яйца от поселените в червата глисти. Там те виреят за  около 2 години. След това  сами изпадат с изпражненията навън.

Симптоми на аскаридоза

Симптомите на глистите се изразяват чрез  алергични кожни обриви, преходни възпалителни инфилтрати в белите дробове и еозинофилия в кръвта. Интестиналният (чревният) стадий също може да не дава особени оплаквания. При по-голямо опаразитяване децата имат влошен апетит, коремни болки, гадене и повръщане. Възможно е да се прояви желязодефицитна анемия и отслабване на тегло. Народното поверие, че “яденето на пръст” е признак на аскаридоза, е вярно по-скоро в обратен порядък. Поглъщането на почва се явява предпоставка за заразяване с яйца на аскариси.

Понякога, глистите, които са попаднали в организма,  могат да се придвижат по необичайни пътища и да атакуват  апендикса,  жлъчните пътища,  чревни дивертикули и да доведат до съответните усложнения, изразяващи се в  дивертикулит, жълтеница, апендицит . В други случаи, глистите минават през  червата  и стигат до стомаха. През хранопровода биват повърнати или аспирирани в дихателните пътища.

Аскаридоза може да се докаже чрез изследване на изпражненията за яйца на глисти. За целта след изхождане се вземат 5–10 г фекална маса в малко ишенце и още същия ден се изпращат в паразитологична лаборатория. Диагнозата може да се изясни, когато майката забележи глист в изпражненията на детето.

Лечение на аскаридоза

За щастие аскариодозата може  да бъде излекувана. Обезпаразитяването се провежда успешно със същите медикаментозни средства, както при острици (ентеробиоза). Лекарството се дава вечер, а през следващите 2–3 дни изпражненията се оглеждат за глисти и се подлагат на дезинфекция, преди да се изхвърлят. Профилактиката изисква спазване на добра лична хигиена на ръцете. Човешките фекалии не бива да се използват за наторяване на почвата. В селища със значително опаразитяване е уместно провеждане на обезпаразитяване на цялото население.

 

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.