logo

За какво е полезен ананаса?

Днес ще Ви разкажем за ананаса. То е тропическо тревисто растение, чиите плодове без семена и са със сладък сочен вкус. Познати са повече от 80 вида като теглото на някои от тях надвишава 4 колограма. То е не само приятен на вкус, но съдържа много полезни витамини. Желателно е да се консумира в прясно състояние, защото след консервиране част от полезните му свойства изчезват. Калорийната стойност на този плод е почти 50 кило калории за 100 грама. Съдържа калий, калций, желязо, йод, витамините C и някои от група B.

Лечебни свойства на ананаса

Ананасът допринася за доброто храносмилане, защото ензимът промелин повишава ферментиращата способност на стомашния сок и подпомага разграждането на белтъчините. Редовната консумация на този екзотичен плод води до понижаване на кръвното налягане, възпрепятства възникването на тромби, предотвратява варикозата и прочиства кръвоносните съдове. Ананасът има и други лечебни свойства. Той е полезен и при лечението на инфекционни заболявания- артрит, пневмония, бронхит и може да окаже благотворно въздействие при профилактика на инсулт, инфаркт, ателесклероза и други заболявания на сърдечно- съдовата система. Споменатият вече промелин има и друго благотворно действие. Въздейства положително на кожата и я прави еластична като премахва възрастовите следи върху нея. Освен положителното му въздействие върху кожата, той предотвратява заболявания, отнасящи се до централанта нервна система. Изключително полезен е за хората, намиращи се в пред пенсионна възраст. Той укрепва имунитета и нормализира хормоналния баланс.

Дотук не спира положителното въздействие на ананаса възрху човешкия организъм. Установено е, че 200 мили литра сок от ананас на ден е профилактично средство срещу отоците и варикозата. Същото количество се препоръчва на болните от хипертония и на склонните към ателесклероза. Освен като профилактично средство сокът от ананас се използва и при лечение на окологични заболявания заради своите лечебни свойства. Сокът от ананас е не само профилактично средство, но и помага и при редица други неразположения като простуда. Той съдържа витамин C, който укрепва имунитета и премахва хиповитаминозата. Въпреки многото си полезни свойства, не е хубаво да поглъщаме много количества ананас. Той не въздейства благоприятно на страдащите от гастрит или язва, на бременните и децата до 6 години. Макар да няма катерогично доказателство в защита на това твърдение, някои акушерки смятат, че бременните не бива да пият много сок от ананас, защото консумацията му може да предизвика контракции на матката.

Ако желаете изготвяне на индивидуален хранителен и тренировъчен режим, можете да научите повече на dietata.com.

За Автора - dietata.com

Dietata.com предлага информация за всички видове диети, примерни менюта, упражнения за отслабване, успешни истории и изготвя индивидуална безплатен диетичен профил изцяло онлайн. Възползвайте се от възможностите за безплатна консултация на сайта www.dietata.com!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.