Zdrave-Bg

 

Какво представлява апендицита

Апендикса представлява чревен израстък с дължина около 8-10 см. Разположен в началната част на дебелото черво в дясната долна коремна половина. при човека апендикса е загубил храносмилателните си функции. Наличието на лимфна тъкан в неговата стена дава основание да се приеме защитната му роля по отношения на влизането на микроорганизми през храносмилателния тракт. поради тази причина той се нарича още коремна сливица.

Днес заболяването апендицит е най-честото остро коремно заболяване и се среща във всяка възраст от живота, но при кърмачета и възрастни хорае рядкост. При деца и стари хора диагнозата често се пропуска поради нетипичната симптоматика.

Причини за апендицит

Причините за възпаление на апендикса са нарушена перисталтика, прегъване на апендикса, стеркорални камъни (втвърдени фекални маси), чревни паразити, чужди тела и други увреждат епитела на лигавицата на апендикса, което води до навлизане на микроорганизми в неговата стена и развитието на възпалителен процес.

При малки деца една много честа причина за апендицит са погълнати люспи от слънчогледови и тиквени семки! Обвивките им са несмилаеми и остри фрагменти от тях могат да се заклещят в тънкия лумен (кухината) на апендикса, да наранят неговата лигавица и да доведат до възпаление.

Етапи на развитие

различните видове остър апендицит всъщност преставляват отделни етапи на развитие на възпалението:

  1. Начален (ранен) апендицит – това е най-ранните и леки форми на заболяването и се изразява в наличието на дефекти в лигавицата, около които са налице единични възпалителни клетки.
  2. Флегмонозен апендицит – за около едно денонощие гнойното възпаление обхваща цялата стена на апендикса.
  3. Гангренозен апендицит – когато възпалената стена на апендикса загине (претърпи некроза).

Усложнения

Ако при етапа на ганренозен апендицит той не се премахне изцяло чрез операция настъпват усложнения като:

  • Перфорацията (спукване) – разрушаване на стената на апендикса води до перитонит, което е съпроведено с изтичане на гной в коремната кухина.
  • Самоампутация на апендикса може да възникне при разрушаване на стената от тежкия възпалителен процес. Тогава апендикса се откъсва от основата си и отпада в коремната кухина. Това също води до тежък перитонит.
  • Покрита перфорация се развива когато има сраствания около апендикса, които пречат на разпространението на гнойния процес. Така се оформя периапендикуларен абсцес (кухина, пълна с гной) около апендикса. Ако този гнойник пробие и гнойта изтече навън през коремната стена, това може да доведе до спонтанно излекуване. На мястото на пробива се оформя фистула (канал), който секретира непрекъснато зловонна гнойна материя. В миналото, преди развитието на хирургията, това е бил почти единственият шанс за оздравяване на пациента с остър апендицит.
  • Емпием на апендикса се развива при запушване на лумена, при което стената се раздува силно и кухината му се изпълва с гной. Ако гнойта се резобира, апендикса остава като една торбичка, изпълнена със слузна материя. Състоянието се нарича мукоцеле.
  • Септикопиемията представлява разпространение на гнойния възпалителен процес чрез кръвния ток до други вътрешни органи.

Симптоми на апендицит

Първоначалните симптоми за остър апендицит са:

  • Чувство за натиск в областта на пъпа или горната част на корема, свързано с гадене и повръщане. Скоро болката се измества в долната част на корема, вдясно под пъпа. При натиск и рязко отпускане на ръката в тази зона, болката се усилва. На същото място коремната стена е опъната и уплътнена поради съкращаване на коремната мускулатура.
  • Деца почти винаги са готови да станат и да подскачат, когато някой ги хване за двете ръце. Ако има остър апендицит, децата не могат да бъдат накарани да скачат тъй като сътресението на апендикса при това движение е съпроводено със засилване на болката.
  • При дишане пациентът щади корема си. При прекалено подвижно сляпо черво апендиксът може да се намира ниско долу в малкия таз или високо горе до стомаха. В такива случаи болката при натиск може да липсва или да се намира на атипично място. Също така може да отсъства и опъването на коремната стена, което е много характерно и при стари хора.
  • Езикът е обложен, а телесната температура е повишена.
  • Плачещи малки деца се изследват по корем. При това палците се поставят на седалището, а с другите пръсти се опипва коремчето по време на паузите в дишането. Детското коремче може да се опипва също и със собствената ръка на детето.

 

Заболявания, имитиращи остър апендицит

Има няколко заболявания които могат да имитират остър апендицит:

  • възпаление на коремните лимфни възли (мезентериален лимфаденит),
  • пневмония в долните дялове на белите дробове,
  • бъбречна колика,
  • перфорация на язва на стомаха,
  • усукана (торквирана) овариална киста,
  • извънматочна бременност,
  • възпаление на десен яйчник и маточна тръба.

Всяко едно от тези заболявания изисква незабавно уточняване и евентуално спешна хирургична опарация. За това най-добрия съвет, който можем да ви дадем е да изпратите веднага пациента в болница.

 

Препоръки при съмнение за апендицит

При съмнения за апендицит е по-добре да се направи една разходка до спешен хирургичен кабинет от колкото да се изчакат усложненията в къщи.

  • Незабавно приемане в болница. При съмнителни случаи е по-добре погрешно изпращане в болница, отколкото да се изчака перфорацията в къщи.
  • Аболютно противопоказано е приемането на болкоуспокояващи медикаменти преди уточняване на диагнозата, защото това може да замъгли картината и да заблуди лекаря. Същото се отнася и за поставянето на топли грейки и компреси в областта на корема.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.