ofertomed

Кои са основните фактори за отключване на заболявания на щитовидната жлеза?

Основните фактори за отключване на заболявания на щитовидната жлеза в районите с йоден дефицит са:

  • липсата на йод
  • липсата на йодна профилактика

При тези обстоятелства се развиват йоддефицитни заболявания, които протичат по типа на хипотиреоидизъм с нарушения във функциите на жената по отношения на бременост раждане и психичната сфера.

Так където обаче няма йоден дефицит както е в България основните фактори са:

  • начин на хранене – консумация или липса на консумация на йод съдържащи продукти.
  • стрес.
  • тютюнопушене.

Хашимото

При Хашимото най-характерната проява е уголемяване на щитовидната жлеза, което ние наричаме гуша. Най-често тя е дифузна и асиметрична, но има и такива случаи при които е възлеста. Това увеличение обаче може да протича и без нарушение в хормоналната секреция. Ако случай е без нарушения в хормоналната секреция тове е просто един козметичен дефект.

Кагато обаче са на лице нарушения в хормоналната секреция каквито има в 50% от болните с Хашимото най-честата проява е намалената функция на щитовидната жлеза. Тя засяга 35% от болните с Хашимото. Индикатор за тази намалена функция е повишеното ниво на тиреостимулиращ хормон секретиран от хипофизата – който реагира с повишаване, за да компенсира дефекта в секрецията на двата тиреоидни хормони (Т3, Т4). В някои случаи той успява да компенсира така, че тези хормони да са в нормални граници. В тези случаи говорим за субклиничен, лек, неизявен хипотиреоидизъм – въпреки, че и тук може да има леки промени като безпокойство, безсъние, нервност, повишение на холестерола.

Тези случаи са по-чести от тези при които тази компенсация липсва и хормоните падат и тогава се наблюдава изявена клинична картина при която настъпват промени при обмяната на веществата. Намалението в обмяната на веществата води до увеличение на телесното тегло. това увеличени на телесното тегло обаче не е монго изразено поради факта, че от една страна намалява стомашната секреция (апетита), а от друга страна намаляват процесите на синтеза (на образуване на субстрати в клетката). Това увеличение на теглото е в пориадъка на няколко килограма.

Когато е на лице много изразено затлъстяване тогава причината не е Хашимото. Причините са свързани с нарушена секреция на инсулин, която може да доведе и до развитието на захарна болест (диабет). При голяма част от случаите на диабет обаче ние намираме и Хашимото.

Препоръчваме ви да правите редовно важните женски прегледи. Можете да ги закупите с отстъпки до 70% от ofertomed.bg

За Автора - ofertomed

Онлайн платформа, която работи с най - добрите клиники и лаборатории в страната. Предлага здравни услуги на достъпни цени, грижи се за вашето лечение.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.