ofertomed

Диета и щитовидна жлеза

От повече от 10 години са въведени програми за универсална йодизация на цялото население. България е първата европейска страна която успя да се справи с проблема.

Хранене при хипотериодизъм и болест на Хашимото

Болеста на хашимото не е застинала лава. Това е бурно море в което има приливи и отливи. И тези промени в протичането на болеста зависят най-вече от външни фактори като:

  • тютюнопушенето.
  • прием на храни много богати на йод – при Хашимото те влошават състоянието.

Кои храни да избягваме при хипотериодизъм и болест на Хашимото

Йода се съдържа най-вече в:

  • орехи – категорично се забраняват.
  • морски дарове, водорасли и други богати на йод храни – трябва да се ограничат.
  • растения които съдържат органични вещества които блокират синтеза на щитовидната жлеза като зеле, брюкселско зеле, броколи, цвекло, ряпа, соеви продукти.

Какви храни се препоръчват при Хашимото

Трябва да се консумират храни богати на селен, витамин А и витамин Е. Тези вещества са силни антиоксиданти – те подтискат автоимуната реакция и подобряват процеса. Най-много от тези вещества се съдържат в заленчуци като:

 

  • моркови – в тях обаче има каротин, който може да се натрупа в черния дроб.
  • чеснов лук – най-богатото на селен растение.

Помагат ли хранителните добавки?

На пазара се предлагат множедтво хранителни добавки. Повечето от тях съдържат водорасли. Те са вредни за болните от хипотериодизъм и Хашимото.

Консумация на сол?

България е забранена продажбата и употребата за хранителни продукти на НЕйодирана сол. Напоследък обаче тази задължителна норма се нарушава тъй като модерната идея представя хималайската сол като по-полезна от йодираната готварска сол. Това обаче е точно обратното защото в хималайската сол няма никакъв йод. Хималаите са област в света, която е с най-тажък йоден дефицит. Хималайската сол е диетична сол и може да бъде полезна при определени обстоятелства. За това тя трябва да се консумира по лекарско предписание при пренасищане на организма с йод. Например при сърдечно болни пациенти, които са на терапия с кордерон тъй като той е много богат на йод. Но при останалите случаи и особено при бремени жени консумацията на хималайска сол е абсолютно вредна.

Препоръчваме ви да правите редовно важните женски прегледи. Можете да ги закупите с отстъпки до 70% от ofertomed.bg

За Автора - ofertomed

Онлайн платформа, която работи с най - добрите клиники и лаборатории в страната. Предлага здравни услуги на достъпни цени, грижи се за вашето лечение.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.