ofertomed

Какъв процент от жените са засегнати от Тиреоидит на Хашимото

Това заболяване засяга около 10% от жените. Но този процент е различен според различните възрастови групи. При младите той е 3-4% и с напредването на възрастта този процент нараства; към 50 годишна възраст той се проявава при 10 % от жените; над 65 годишна възраст 18% от жените го имат.

Как влияят заболяванията на щитовидната жлеза върху забременяването и бремеността?

При Хипертиреоидизъм, Хашимото, намалена функция наблюдаваме:

  • стерилитет
  • при бременост – нарушени в бремеността (спонтанен аборт, преждевремено раждане, нарушения на плода)

Поради тази причина се прави изследване на всички бебета за вроден хипертиреоидизъм. В България около 20-25 новородени на година страдат от този проблем тъй като майката е била хипертиреоидна и не е била диагностицирана и лекувана.

Поради тази причина всяка жена която е бременна или има намерение да забременее трябва да се изследва при ендокринолог, който да и назначи изследване на кръв за тиреостимулиращи хормони (TSH)

Какви трябва да са нивата на TSH

TSH преди, по време и след бременост не бива да бъде повече от 2,5 mmol/l. Нормите са между 0,4 до 4,8, но при бременост трябва да са зъдължително в долната половина.

Какво лечение се препоръчва по време на бременост?

Жена която има доказан хипертиреоидизъм може да забременее само ако взима хапчета с Л-тироксин. Това е от изключителна важност, защото дори и жената да забраменее без медикаменти това ще доведе до сериозни усложнения за плода. За това още преди забременяване е задължително да се направи изследване за TSH.

При бремените жени нуждата от терео хормони нараства. Ако жената преди бремеността е вземала една доза от хормона, по време на бремеността той трябва да се увеличи с 30% до 50%. Това обаче зависи от изследванията на жената.

Изследване за TSH трябва да се прави всеки лунарен месец през първата половина на бремеността (до 20-тата седмица), а през втората половина на 28-мата и 32-та седмица на бремеността. Първата половина е от изключителна важност, защото при дефицит на хормона се уврежда мозъка на детето и това е окончателно.

Препоръчваме ви да правите редовно важните женски прегледи. Можете да ги закупите с отстъпки до 70% от ofertomed.bg

За Автора - ofertomed

Онлайн платформа, която работи с най - добрите клиники и лаборатории в страната. Предлага здравни услуги на достъпни цени, грижи се за вашето лечение.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.