Моторно масло

Основното нещо, което трябва да знаете за моторното масло е, че основната му задача е да защитава вашия двигател от износване. Качеството, което позволява на моторно масло да смазва движещите се части на двигателя се нарича вискозитет. Вискозитета определя способността на дадена течност да тече.

Преди да стигнем до смисъла на цифрите написани на тубата с масло трябва да знаем още нещо -Нютоновата динамика на флуидите. Нютоновите течности при по-ниската температура или по-високото налягане повишават вискозитета си. Не всички течности обече се държат в съответствие с повелите на Нютон. Тези течности “бунтовници” са известни като не-нютонови течности. При такива течности вискозитета може да намалява при повишавене на температурата, докато се достигне критична точка и след това течността може изведнъж да стане по-гъста.

Какво общо има това с цифрите на моторното масло? За избора на добро моторно масло е важно вискозитета му да бъде:

 • достатъчно нисък, така че то да се стича лесно при ниска температура;
 • достатъчно висок, така че да не престане да смазва при високи температури.

Повечето минерални смазочни материали са нютонови течности и поради тази причина те не работят добре в горната или долната част на температурния диапазон. През последните години разработчиците на автомобилни масла са направили едно важно откритие. Добавяйки някои въглеродни полимери към минералните смазочни материали ще ги превърне в не-нютонови течности. По този начин те продоставят много по-добра защита на двигателя на колата в широк диапазон от условия. Тези полимери се наричат модификатори на вискозитета.

Вискозитет на масло

Да се върнем към цифрите на тубата с масло. Те се отнасят до вискозитета на маслото. Измерват се въз основа на скала, създадена от Дружеството на автомобилните инженери (Society of Automotive Engineers от там идва съкращението “SAE”).  Както вероятно сте забелязали, повечето моторни масла имат две числа. Това означава, че те не са нютонови течности.

 • Първата цифра (например 5W) показва вискозитета при ниска температура.
 • Втората цифра (като например 30, в 5W-30), показва дебелината на маслото в експлоатация (при висока температура) .
 • Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-добро ще бъде смазването.
 • колкото по-малка е цифрата толкова по-лесно маслото ще тече (ще защитава двигателя) в студено време, при запалване на колата.

Ако това видео ви е било полезно и имате нужда от качествено масло на добра цена можета да се обърнете към нашите експерти от maxcar.

За Автора - maxcar

MAXCAR.BG е онлайн магазин за моторни масла, акумулатори и авточасти. Горди сме да представим широка гама продукти на водещи производители на моторни масла и горивни добавки като: Castrol, Total, Elf, Motul, Mobil, Valvoline, Bardahl, Fuchs, Yacco, Eneos, Repsol, Liqui Moly, Selenia, Aral, Eni и др. Внимание заслужават и оригиналните моторни масла, носещи марките на автомобилните производители: BMW, Mercedes, Toyota, Volkswagen, GM Opel, Ford. Предлагаме моторни масла във варели от 60 и 208 литра!

2 Comments

 • G.Peev December 13, 2016 at 10:13 am

  Как да монтирам бензиномер/със стрелка/ на Пежо 106.На часовника има 3 клеми-“+”, “G” и “Т/обърнато/”Ако може схема.Предварително благодаря!

 • thotsextapea.com April 11, 2017 at 7:16 pm

  Антиоксидантите спомагат за забавянето на естествения разпад на моторното масло и по този начин по ефикасно предпазват двигателя в продължение на по-голям период от време.

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.