Zdrave-Bg

Какво наричаме хемороиди?

Хемороиди се нарича често срещано заболяване при хроничен запек , повишен тонус на сфинктера на ануса, психично обременяване, повишаване налягането в малкия таз при седящи професии, бременност, наследствени фактори.

Същност

Хемороидите са пълни с кръв или тромбозирали съдови възли, които понякога кървят при дефекация (ходене по голяма нужда). Покрай кървенето, като водещи симптоми могат да се наблюдават анален сърбеж (pruritus ani), влажна анална екзема, „фалшив напън за дефекация” и тъпи болки в областта на ануса. Хемороидите обикновено се виждат или се опипват при ректално туширане.

Степени на тежест:

  • І стадий: Хемороидалните възли не се показват през ануса. Те не се опипват и не са болезнени. Проявяват се със случайни кръвоизливи и могат да се разпознаят само при ендоскопия като тъмночервени възли в аналния канал.
  • ІІ стадий: Хемороидалните възли от време на време се показват през ануса (пролабират), особено при напъване. Често те предизвикват значителни болки. Понякота възлите се заклещват. Често болестната картина се владее предимно от болката, а не от кървенето.
  • ІІІ стадий: Хемороидалните възли висят извън ануса и не се прибират (репонират) спонтанно. Обикновено все още те могат да бъдат репонирани мануално (да бъдат натъпкани обратно в ануса с пръст)
  • ІV стадий: Висящите извън ануса хемороидални възли е невъзможно да бъдат прибрани обратно и вече са възпалени.

Лечение на хемороиди

При леките случаи е достатъчно регулиране на дефекацията с богата на целулоза храна и хранителни добавки. Увеличаване приема на течности. Отказване от слабителните средства.

За намаляване на тонуса на сфинктера се препоръчват седящи топли вани с лайка, смрадлика, калиев перманганат, отвара от дъбова кора (500 гр. дъбова кора се поставя в 4 литра вода, която се оставя да изври до 3 литра. Един литър от този екстракт е достатъчен за една баня).

При силен сърбеж най-подходящи са хладките бани със смрадлика или калиев перманганат.

Приготвянето на баня с калиев перманганат става на два етапа. Първо се прави развор „майка” в малко шише с вода и щипка кристали. Този наситен разтвор добива тъмновиолетов цвят. От него внимателно се отливат няколко капки във водата за баня докато тя стане бледорозова. Това се прави, за да не попаднат кристали от калиевия перманганат в съда за седящата вана.

Използване на хемороидални свещички с противовъзпалително и обезболяващо действие.

Начини за хирургично лечение на хемороиди

  • Разрушаване на хемороидите чрез замразяване с течен азот
  • Слерозиране чрез локално инжектиране на медикаменти
  • Срязване след местна упойка на перианалните тромбози (обозначавани понякога като „външни хемороиди”)
  • Операция се предприема при ІІ – ІV стадий хемороиди, които не се повлияват от другите методи.
Ако това видео ви е било полезно и имате допълнителни въпроси относно хемороидите можете да се свържете с нашите експерти на zdrave-bg.eu

 

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.