Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването туберколоза?

Туберкулозата е едно от най-често срещаните инфекциозни заболявания. Броят на заболелите в една страна се увеличава синхронно с влошаване на жизнения стандарт на населението. Туберкулозата може да засегне всички органи, но най-честата локализация е белия дроб.

Причинител на туберколоза

Причинителят на болестта е така нареченият бактерия на Кох, която представлява неподвижна пръчица с бавно размножаване. Съществуват  4 типа туберкулозни бактерии – човешки, говежди, птичи, миши. Човешкият е основен причинител на заболяването. Благодарение на восъчен щит в своята обвивка, туберкулозните бактерии притежават голяма киселинна устойчивост, което дълго ги задържа живи в цитоплазмата на белите кръвни клетки, а това пък ги предпазва от действието на антителата в кръвта. В миналото говеждият тип е причинявал шийно-жлезната и чревно-перитонеалната форма на заболяването. Сега поради добрия ветеринарно – санитарен контрол над кравите и пастьоризирането на млякото, говеждият тип играе незначителна роля.

Заразяване от туберкулоза

Туберкулозата е въздушно-капкова инфекция. Предава се от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.

Първична туберкулоза се развива в белите дробове при капкова инфекция или в червата при заразяване с храната.

Първичния туберкулозен комплекс обикновено протича без симптоми. Само в половината от случаите в белия дроб остават някакви следи от заболяването.

Симптоми на първична туберкулоза

Не задължителни симптоми на първична туберкулоза са:

  • обща отпадналост.
  • лесна умора.
  • загуба на апетит.
  • обилни нощни изпотявания.
  • поддържане на субфебрилна температура – 37-37,5 градуса.
  • поява на синьо-червени болезнени петна. Обикновено на предната повърхност на подбедрицата.

След 1-2 месеца при благоприятно протичане настъпва оздравяване. В белия дроб се оформя така нареченото огнище на Гон, което при рентгенова снимка се представя като плътна сянка.

При неблагоприятно протичане туберкулозните бактерии се разпространяват чрез кръвта в почти всички органи на тялото. Тогава се развиват някои от видовете на хематогенна туберкулоза.

Съществуват и вторични фази на вторична белодробна туберкулоза.

В органите, където попаднат туберколозните бактерии се развива тежък възпалителен процес. Засегнатите участъци загиват, а тъканите се разрушават. Тези мъртви тъкани стават бяло-жълтеникави с трошлива консистенция. Дълго време могат да стоят в органите. В някои случаи те могат да бъдат изхрачени навън с храчките. Тогава на мястото на разрушените тъкани в белия дроб остава кухина която се нарича каверна. Колкото повече са тези каверни толкова по-тежко е белодробното увреждане.

Симптомите при тези форми на туберколоза се многобройни. Зависят от засегнатите органи:

  • силно отслабване.
  • кашлица, в началото суха, дразнеща, предимно през нощта. По-късно се наблюдава отдяляне на различни по вид и количество храчки.
  • задух.
  • болки в гръдния кош.

Наличието на кръв в храчките изисква незабавна консултация с лекар. Това може да е белег за напреднала белодробна туберкулоза, но се среша и при рак на белия дроб и други остри белодробни заболявания.

Симптомите при туберкулоза не са типични само за това заболяване. За туберкулоза може да се мисли при наличие на белодробна симптоматика, продължителна субфебрилна температура, обилни нощни изпотявания, отпадналост и отслабване.

За уточняване на диагнозата се провеждат някои специфични изследвания, най-известното от които е тест на Манту.

Профилактика на туберкулоза

Профилактиката на туберкулоза се извършва чрез многократно, активно имунизиране с БЦЖ ваксина. Имунизациите се извършват по график.

Лечение на туберкулоза

Активно болните и бацилоносителите подлежат на задължително лечение и пълна изолация. Лечението се провежда в специализирано заведение с противо-туберкулозни медикаменти. лечението може да продължи се месеци. По време на болничния престой контакта с болните трябва да се избягва.

Предразполагащи фактори

Това са непълноценното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Болни със захарен диабет, морбили, коклюш, стомашно чревни заболявания, състояния след резекция на стомаха, лекувани продължително време с кортикостероиди, провеждащи химио- и лъчелечение поради злокачествени тумори (лимфоми и левкози), приемането на наркотици (особено кокаин)

Алкохолиците, заболели от туберкулоза, стават непрекъснат източник на инфекция и при тях заболяването има неблагоприятна прогноза!

Рискови фактори

Най-засташени от заразяване и заболяване са контактните, т.е. живеещите и работещи в едно помещение с болни хора.

Не всеки контактен се разболява!

От туберкулоза боледуват лица с потисната имунна система!

Рискови групи са болните от СПИН, наркоманите, възрастните хора и социално слабите (заради недоимъчното хранене)!

Инфектирането с туберкулозния бактерии води развитие на заболяване само тогава, когато броят и вирулентността на бактериите са големи и/или устойчивостта на организма е понижена.

При здрава имунна система от туберкулоза заболяват само 3% от инфектираните.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.