Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването скарлатина

Заболяването скарлатина е въздушно-капкова инфекция, която се проявява с ангина; ярък, дребно петнист обрив по кожата. А при ненанвремено и неправилно лечение с усложнения от страна на сърцето, ставите и бъбреците.

Причинители

Причинители на скарлатина са бактерии наречени бета – хемолитичните стрептококи от група А. Заболяването се наблюдава най-вече сред децата от предучилищна и училищна възраст. Типична за скарлатината е появата на регионални епидемии в обществени заведения, като сезонен пик се наблюдава през месеците от октомври до март.

Характерни са перодичните подеми и спадове на заболяването през цикли от 5 до 7 години. Най-голям е броя на заболелите в 2 възрастови групи:

  • от 2 до 7 годишна възраст.
  • деца в училищна възраста.

Бактериите причиняващи скарлатина могат да оцелеят продължително време във външната среда при изсъхване на гной, храчки и слюнка върху различни предмети. Обикновените дезинфекциони средства ги обиват бързо.

Попаданет она бактериите в организма на винаги предизвиква заболяване. Такова възниква в 20 до 40 % от заразените.

Заразяване

Източник на инфекцията при скарлатина е болния или носителя на бета – хемолитичните стрептококи от група А. Причинителя на заболяването се предава най-често по въздушно-капков път.

Бактериите от гърлото и носоглътката се отделят във външната среда с капки слуз и слюнка при кашляне и кихане. Заразяването става през горните дихателни пътища при вдишване на въздух съдържащ заразни капчици.

Възможно е предаване на инфекцията чрез облекло, играчки, заразени прибори за храненеи храна – главно мляко и млечни продукти.

Инкубационният период на скарлатината, времето от заразяване до първите симптоми, се колебае между 1 и 12 дни, но средно той е 2-4 дни.

Първоначално стрептококовата инфекция довежда до локален възпалителен процес в гърлото. Какво ще стане след това зависи от антитоксичния имунитет на организма. При липса на такъв се равива скарлатина, а при неговото наличие стрептококова ангина.

Симптоми на скарлатина

Advertisements

Скарлатината стартира с внезапно бурно начало с болки в гърлото, кашлица, повръщане, висока температура, тахикардия, главоболие и болки по тялото. Ето симптомите при различните органи:

  • Гърлото е силно заревено с оранжев отенък, така нареченето огнено гърло. Между пламтящото меко небце и бледото твърдо небце има рязка граница – сливиците са оголемени и ярко червени. Много често се наблюдава гнойна ангина с бяло-жълти налепи.
  • Езикът първоначално е с бял налеп, а под него изпъкват вкусовите пъпили – ягодов език. От четвъртия ден налепа се изчиства и езика става ярко червен – малинов език.
  • На 2-ия или 3-ия ден се появява кожен обрив – по бузите и челото на болния се появават червени плаки с открояваща се бледост между носа, горната устна и брадичката.
  • Обривът по тялото започва в зоната с по-нежни кожни повърхности – подмишниците и слабините. След това се разпространява към шията и крайниците.  Между слабините и пъпа се появява интензивен обрив. Отделните обривни единици имат размер на главичка на кърфица, ярко червени са и не се сливат по между си  въпреки, че се създава такова впечатление поради зачервената кожа около тях.

След 2-4 седмици се появяват трицевидно излющване на кожата и люспесто белене по вътрешните повърхности на ръцете и ходилата.

При вземане на натривка от носоглътката се установява бета – хемолитичен стрепток от група А. Уместно е изследването да се повтори за по-голяма сигурност.

Усложнения на скарлатина

Токсичните форми могат да доведат до улцериращ тонзилит, гноен синузит, отит, тромбози на мозъчните синуси, менингит . След скарлатина може да се развие ревматизъм и остър гломерулонефрит.

Лечение на скарлатина

Най-ефективна мярка за спиране на епидемичния процес при скарлатина е изолирането и лечението на болния в отделна стая в дома му. При тежки форми пачиента се приема в болница. Карантината продължава 10 дни.

При поява на скарлатина в детски и учебни заведения децата от групата или класа се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни.

Средство на избор са пеницилиновите антибиотици. Лечението трябва да продължи поне 10 дни. При наличие на пеницилинова алергия се предписват други антибиотици към които е чувствителен стрептокока. Две седмици след началото на скарлатината се провежда контролно изследване на урината.

Преболедувалите скарлатина се наблюдават 20 дни и се изследват за възникване на усложнения.

Вярно е, че безконтролната и често ненужна употреба на антибиотици нанася щети на здравето на пациента. Има заболявания като скарлатината обаче при които правилния избор на антибиотик може да спаси живота на балния в острия стадий и да го предпази от късни усложнения и инвалидизиране в хорничния. За това е нужно всеки пациент, с болки в гърлото и съмнения за ангина съпроводена с повишаване на температурата, да бъде диагностициран, лекуван и наблюдаван от медицински специалист.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.