Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването сифилис

Заболяването сифилис се нарича още луес и е било широко разпространено още в Стария свят, за което свидетелстват промените по човешки скелети, открити при археологически разкопки. Смята се, че моряците на колумб са пренесли заболяването от Америка и тове е причината за възникналата приз 15-ти век епидемия от сифилис. Честотата на сифилис нараства рязко по време на войни. През последните години има увеличаване на неговата честота в Европа, най-вече на първичния сифилис.

Причинителят представлява нежна спираловидна спирохета, която е о ткрита е през 1905 година. Една година по-късно Васерман предлага реакцията за свързване на комплемента като метод за серологична диагностика. През 1909 година Ерлих след 606 опита създава съединението 606 (салварсан), което е първото лекарство, използвано за лечението на сифилиса.

Заразяване

Единствен източник на инфекцията е болния човек. Предаването на заразата става по полов път – през лигавиците на половите органи, устните, устната кухина, ануса и гръдните зърна. Възможно е заразяване и по битов път – чрез приборите за хранене, тесен контакт, от майката на плода.

Важно условия за заразяване е нарушената цялост на кожата и лигавиците – това са малки ранички и пукнатини – наричат се рагади и охлузвания.

При вродения сифилис заразяването на плода се осъществява чрез плацентата от болната майка. В тези случаи бремеността може да завърши с мъртво раждане или белезите на заболяването да се изразят в ранна или по-късна детска възраст с поражения на почти всички органи на тялото.

Реакцията на имунната система на заразения срещу причинителя на сифилис обуславя сравнително стабилни закономерности в протичане на заболяването.

Инкубациония период, това е времето от заразяване до появата на първите симптоми, е около 2-3 седмици. Той може да бъде скъсен до 10 дни или удължен до 100 дни. Удължаването обикновено се дължи на прием на антибиотици по някакъв друг повод.

Етапи на заболяването

Ако не се лекува и се остави на естественото си развитие, заболяването може да продължи десетилетия и протича през няколко стадия.

Първичен сифилис

На мястото на попадане на причинителя – най-често по пениса, вулвата и маточната шийка – се появява червено петно което е влажно и силно заразно. То бързо се превръща в кръгла неболезнена язва с плътни надигнати ръбове, гладко лъскаво дъно и медночервен цвят.

Съществуват и нетипични варианти по отношение на размера, морфологията, цвета и разположението. Те могат да приличат на херпесни изменения, генитални афти, краста и др.

От мястото на заразяване микроорганизмите навлизат в лимфните съдове и попадат в регионалните лимфни възли, които се възпаляват. Най-често увеличените лимфни възли са ингвиналните – те са уголемени, но не са срастнали по между си. След около 5 седмици лимфните възли спонтанно намаляват размерите си до нормалното. През това време трипонемите са навлезли в кръвта и инфектират всички органи, включително и мозъка. В резултат на разпространението им в целия организъм симптоматиката е многообразна. Поради тази причина прозвището на сифилиса в медицинските среди е великия имитатор.

Вторичен сифилис

Започва с появата на кожни обриви и продължава до края на третата година. Обривите са изключително разнообразни – под формата на петна, възелчета, мехурчета по кожата и лигавицата. Наблюдават се още косопад, засягане на устната лигавица и възпаление на очите съпроводено от уголемяване на лимфните възли на цялото тяло.

Характерно за обривите при сифилис е засягането на дланите и стъпалата. Обривът трае 1-3 месеца. Типични за заболяването са така наречените сифилиди – възловидни, понякога надигнати задебелявания на кожата. Когато са разположени в гениталната област и около ануса, поради триенето и повишената влажност, те нарастват и отделят неприятна миризма.

Всички обривни единици съдържат голямо количество трепонеми и са силно заразни. Този стадий може да продължи 5 години при силно променяща се симптоматична картина или дори при липсата на всякаква симптоматика, а в 30 % от случаите настъпва спонтанно оздравяване.

Третичен сифилис

Настъпва от 3-та до 10-та години след заразяването и може да продължи до 50 години. Той се характеризира с некротичен разпад на засегнатата тъкан с последващо образуване на тъканен дефект. Всички органи могат да бъдат засегнати. Често заболяването може да бъде сгрешено с тумор, туберкулоза и др. Характерните образувания при сифилис се наричат гуми. Гуми се образуват навсякъде – в костите, мускулите, сърцето, белите дробове, стомаха, червата, ректума, черния дроб, мозъка и практически насякъде. При заздравяването си те оставят след себе си огромни пигментирани цикатрикси.

Засягането на главния мозък се дължи основно на възпалителни процеси в мозъчните съдове, които добиват вид на сварени макарани. Усложненията са инсулти, парализи,психични и интелектуални изменения до настъпване на слабоумие.

Разрушаването на обвивките на нервите се съпровожда с пробождащи болки в областта на корема и краката, залитаща походка, загуба на чувствителност в отделните части на тялото.

Диагноза при сифилис

Диагнозата се изгражда комплексно – от данните снети при разговор с пациента, симптоми и микробиологично потвърждение.

Доказване на причинителя в секрети от кожни и лигавични изменения; комбинация от специфични проби и неспецифични реакции най-известната от които е Васерман.

Поради бързото разпространение на СПИН, сифилисът често остава на заден план и му се обръща малко внимание. Съществуват много скрити случаи на сифилис, които не протичат с типичната за заболяването симптоми, защото пациентите пият антибиотици безконтролно. Това замъглява картината и прави заболяването трудно за диагностициране.

При наличие на сифилис винаги трябва да се мисли и за комбинирана инфекция със СПИН или с трипер.

Лечение на сифилис

Сифилисът е лечимо заболяване. Лечението се състои в прилагане на високи дози пеницилин инжекционно и продължително, в болнична обстановка!

Само при доказана пеницилинова алергия могат да се използват други антибиотици.

Противопоказано е приемането на антибиотици през устата, защото това само забавя развитието на заболяването, но не го лекува.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.