Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването рахит

Рахит е заболяване на растящия детски организъм, който засяга предимно кърмаческата възраст. Първите признаци на рахит започват обикновено между 3-ия и 8-мия месец. Среща се до края на втората година.

По-голямата част от недоносенените деца оставени без активна профилактика заболяват от рахит и то много по-рано отколкото доносените.

Това заболяване е харектерно за страните от умерения пояс където има дъждовна и дълга есен, продължителна и студена зима. Поради тази причина кърмачетата остават без слънце месеци наред.

В развитите стрени рахита е болест на децата на бедните, които живеят в жилища без слънце и с дефицит на храна. Деца които се отглеждат в тедни и непроветрени стаи заболяват по-често от рахит.

Не рядко обаче родители с добри материални възможности отглеждат кърмачето неправилно. Претрупват го с дрехи, затоплят стаята прекалено много, не изнасят бебето на чист въздух и слънце от страх да не го простудят. Страха от простуда има важен дял в комплекса от фактори благоприятстващи появата на рахит. Дори да живее в южна стая кърмачето ще заболее от рахит ако не се изнася редовно на слънце. Навика месеци наред бебето да се навлича с много дрехи и така де се ограничава свободата му на движение, липсата на гимнастика, нередовните масажи и игри правят децата податливи на рехит.

Най-застрашени от рахит са кърмачетата родени през есента и началото на зимата – от септември до февруари. Това са така наречените зимни бебета.  Те прекарват първите си месеци затворени в стаите без да могат да излизат на слънце.

Хранене

Храненето има голямо значение за профилактиката на рахит. Кърмените бебета заболяват почти два пъти по-рядко от изкуствено хранените. Разликата се дължи на по-лесната усвояемост и по-благоприятните съотношения между калциевите и фосфорните соли в кърмата. Кърмените бебета обаче също могат да заболеят от рахит ако са лишени от слънце, чест въздух и достатъчно движение.

Правилното хранене – своевременото внасяне на плодови сокове, зеленчукови пюрета, жълтък и месни пюрета в храната намаляват опасността от това заболяване.

Не може обаче да се разчита само на витамин Д, който постъпва с храната тъй като тези храни влизат в менюто на бебето едва след четвъртия месец. Освен това внесеното с храната количество витамин Д не може да задоволи дневните нужди на кърмачето.

Симптоми

Най–ранните признаци на рахит са от страна на нервната система. Кърмачето става по–неспокойно, стряска се от незначителен шум не само по време на сън, но и когато е будно. Понижава се мускулния тонус, детето става отпуснато. Много важен признак на началния рахит е усиленото изпотяване на бебето. Въртенето на главата вследствие на сърбежа при изпотяването води до окапване на косата в областта на тила. Това оголване на тилната област обаче не е сигурен признак за рахит. То може да се наблюдава и у деца, които много време лежат по гръб.

Симптоми от страна на костната система

Череп

Най–отчетливият, сравнително ранен и сигурен признак на рахита е краниотабесът – омекване на черепните кости. Той се открива в областта на тилната и теменните кости, по–рядко в слепоочните. При натиск с пръсти върху черепните кости в областите на размекване се усеща хлътване както при натиск върху топка за пинг-понг или пергамент, придружено понякога от леко хрущене. Краниотабесът се открива от 3-ия до 6-8-и месец, рядко до края на 1-ата година. Натрупването на остеоидна тъкан в областта на челните и теменните тубери води до изпъкването им. По този начин главата може да добие четвъртита форма, която да остане за цял живот.

Гръдния кош и гръбнак

Гръдния кош и гръбнакът претърпяват редица изменения при рахит. Още към 4-5-ия месец се появяват т.нар. рахитични броеници – задебеляване на ребрата на мястото, където костната част преминава в хрущялна. Това задебеляване се опипва добре с ръка, но у по–слаби деца добре изразените броеници могат и да се видят. При по–тежък рахит размекването на костите на гръдната клетка може да доведе до постоянна хлътнатина в областта на гръдната кост – обущарски гърди. Понякога вместо хлътване се получава изпъкване на гръдната кост както у птиците, затова такива гърди се наричат птичи гърди.

Поради слабостта на гръбната мускулатура, когато кърмачето започне да седи, гръбнакът се изкривява под тежестта на горната част на тялото. Получава се рахитична гърбица в областта на гръдните и поясните прешлени, която е заоблена. У някои деца тази гърбица може да остане след прохождането. Може да се наблюдават и странични изкривявания – сколиоза , която обаче е по–характерна за големи деца с неправилно седене на чина.

При най–тежките форми на нелекуван рахит може да се деформират тазовите кости. Веднъж получена, тази деформация на таза остава трайна и у момичета по–късно може да създаде трудности при раждането.

Костите на крайниците се засягат в различна степен при рахит.

  • Задебеляването на епифизите на радиалната кост в областта на китката оформя т.нар. рахитични гривни.
  • Изкривяването на костите на краката настъпва едва след прохождането на детето. Бедрените кости се огъват в областта на шийката. В резултат на това у рахитчното дете може да се наблюдава патешка походка, подобна на тази при вродена луксация на тазобедрените стави . По–често се наблюдава изкривяване на дългите кости на краката навътре или навън, като се получават крака под формата на буквите О, К и Х.
  • Рахитичното плоско стъпало – сплескване на свода на стъпалото под действието на тежестта на тялото вследствие размекването на костите и слабост на ставните връзки. Веднъж получено, плоското стъпало обикновено остава за цял живот.

Кърмачетата с рахит закъсняват с прохождането. Трябва да се има предвид, че и други заболявания могат да бъдат причина за по-късно прохождане. От друга страна раното прохождане не изключва рахит.

Поникване на зъби

Поникването на зъбите у рахитичните деца често се забавя до 10–12 месец. Само по себе си обаче то не означава рахит, както и ранното поникване на зъби не изключва наличието на рахит. По–характерно за рахита е нарушението на обичайния ред на прорязването на зъбите, като например проникването на премоларни зъби, преди да е завършило никненето на резците. У по–големите рахитични деца зъбите биват с лош емайл, наядени, с кариеси .

Костните промени у рахитичните деца не се появяват едновременно, а една след друга, като за всеки признак е характерна определена възраст. Това е свързано с бурния растеж на различните части на скелета.

Симптоми на рахит в други системи и органи

У рахитичните деца характерен признак на рахит е мускулна хипотония. Вследствие хипотонията на коремните мускули коремът става голям, разлят и наподобява жабешкия. Хипотонията на дихателната мускулатура има дял за непълното разгъване на белите дробове, което благоприятства по–честото развитие на бронхопневмонии у рахитичните деца.

Лечение на рахит

Лечението на рахит е комплексно като основен дял имат облъчванията с ултравиолетова светлина и лечение с витамини.

На рахитичното дете трябва да се осигури свобода на движението, разходки на чист въздух и на открито. Чистия прохладен въздух задълбочава дихателните движения с което се осигурява повече кислород и се подобрява обмяната на веществата.

Слънчевите облъчвания са най-доброто лечебно средство срлещу рахита. Те се провеждат лятно време на открито, а през зимата в затоплена стая при отворен прозорец. На малките кърмачета се правят само частични облъчвания на крайниците и лицето, а през второто полугодие могат да се правят и цялостни облъчвания като се спазват изискванията за постепенно увеличаване на дозата.

Ултраволетовите лампи заместват слънцето през зимата. При това се повлиява рахита, повишава се мускулния и емоционалния тонус както и общия вед на детето. Облъчванията се провеждат при лекарско предназначение и указания – индивидуално за всяко дете.

Благоприятен ефект оказват и водните обтривания и обливания, гимнастиката и масажите – те не повишават мускулния тонус; подобряват кръвообръщението, обмяната и храненето на тъканите.

Майките на рахитични деца трябва да се предупреждават, че носенето на една и съща ръка създава условия за изкривяване на гръбнака. Освен това те трябва да знаят, че слънчевите бани могат да се провеждат не само на море, но и на планина и у дома.

При установен рахит лечебните дози на витамин Д се определят от лекаря за всяко дете по отделно. Продължителността на лечението с витамини се определя от лекар, като обикновено продължава минимум 2-3 месеца. При по-продължително лечение се редуват периоди на даване на витамин с периоди на почивка. Особено опасно е предозирането на витамин Д при деца без рахит въз основа на погрешна диагноза.

Профилактика на рахит

При системно провеждане на комплексната профилактика на рахит – чистия въздух, слънчевите бани, активното движение и витамино профилактиката – повечето от децата могат да бъдат опазени от рахит.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.