Ако това видео ви е било интересно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Рак на матката

Ракът на матката произхожда от вътрешното покритие. Това е  лигавицата, която се нарича ендометриум. Ракът на матката е често заболяване сред жените, и е лечим ако се хване навреме. Вътрешната обвивка на матката се смята, че е особено чувствителна към хормонални изменения. При всеки месечен цикъл тя променя своето устройство. Често  ракът на матката  се появява при жени на средна възраст. Пикът в честотата е при шестдесет и седемдесет годишните, като над 75% от случаите са при жени над петдесетте. Ракът на ендометриума се проявява чрез кървене по време на менопаузата. Ако бъде открит в ранните стадии, на предракови изменения, ракът на матката в повечето случаи може да бъде излекуван с помощта на хирургическа намеса или с хормонална терапия.

Причини за рак на матката

Основната причина за рак на матката се счита излишъка от женския полов хормон – естроген. Всички състояния и заболявания, които водят до високо ниво на естрогени, могат да предизвикат появата на рак на ендометриума. Освен увеличаване на количеството на женския хормон естроген в организма, друг важен фактор е удължаване на времето, през което матката е изложена на влиянието на този хормон. Ако има голямо количество естроген, може да се стигне до силно разрастване на ендометриума. Това състояние се нарича хиперплазия на маточната лигавица. При прекалено нарастване на ендометриума има различни аномалии в растежа на клетките на жлезите. Това може да доведе до  появата на патологични клетъчни форми. Така могат да се получат предракови изменения, които по-късно да се изродят в истински агресивен рак на матката.

Симптоми при рак на матката

  • Влагалищно кървене, особено след менопаузата. Това означава менструацията да спре за няколко месеца, а после кървенето отново да започне. Нововъзникналото кървене може да бъде доста обилно.
  • Остра болка в областта на таза
  • Уголемяване и подуване на корема

Лечение на рак на матката

Оперативно лечение

Това е основният метод за лечение на рак на еднометриума в ранните му стадии на развитие. Ако туморът не е навлязъл дълбоко в тъканите на матката, могат да бъдат отстранени само матката и яйчниците.

Радиотерапия

Радиотерапията обикновено се препоръчва тогава, когато туморът е проникнал дълбоко в мускулния слой на маточната стена.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия е доста широко използвана като пръв метод за лечение на голям брой предракови изменения на маточната лигавица. Прилагането на хормони може да предизвика матката да изхвърли своята лигавица, а с нея и участъците с предракови образувания. Самият рак на ендометриума също може да се свие и дори да изчезне напълно, ако пациентката приема хормони посредством таблетки или инжекции. За хормонално лечение могат да бъдат използвани препарати, съдържащи мегестрол, медроксипрогестерон и др. При голяма част от пациентките рядко се провяват странични ефекти – топли вълни, изпотяване, напълняване, задържане на течности.

Химиотерапия

Използва се, когато ракът на матката се е разпространил в отдалечени части на тялото.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.