logo

В този епизод ще говорим за монтаж и за това коя програма е най-подходяща за вас. Ще си разгледаме компютърния монтаж при който се предполга, че имате някакъв готов продукт на дигитален носител и искате да го сглобите, за да стане завършен.

Подготовка за видео монтаж

Много важен въпрос е на какъв носител е вашия готов материал. Ако той е на мини DV касета с която снимат някои камери свалянето става със специален firewire или така наречения 1394 кабел. Свалянето става в реално време – 1 час материал е равен на 1 час сваляне. При файловата система както е на дигиталните фотоапарати самия материал се съхранява на файлове които просто се копират с USB или с четец за карти на самия компютър.

Софтуери

Когато става въпрос за софтуер за обработка на видео има много дебати и различни мнения. Няма един ясен победител. Някои хора предпочитат final cut pro заради интеграцията му с MAC OS. Други предпочитат Adobe Premier заради интеграцията му с photoshop и after effects. Трети предпочитат Sony vegas заради интерфейса. Четвърти предпочитат по-улеснени програми от типа на adobe premier elements, или cyber link power director. Всичко е въпрос на личен вкус.

За начинаещите бих препоръчал програми с по-улеснен интерфейс като cyber link power director или adobe premier elements. 

Ако ви трябва програма с по-професионални функции то главните избори са три:

  • sony vegasприятелски интерфейс, но е малко по-ограничена от към функции.
  • adobe premier – много добра интеграция с photoshop и after effects. Разполага с голям набор от функции.
  • final cut pro – добра интеграция с MAC OS

Съвети

Много важно нещо когато правите композиция на кадрите при монтажа е да НЕ редувате близки по план кадри, защото кадрите подскачат и се набива на око.

Препоръчително е когато снимате човек в близък план той да е изместен леко в страни от центъра на самия кадър. Очите на самия човек да се падат горе долу на 2/3 погледнато от горе на долу в пространството на кадъра.

Друг важен аспект на монтажа е в какъв точно формат ще съхраните файла на готовия проект. Аз използвам MPEG4 понеже предлага добро съотношение между размер и качество.

Ако това видео ви е било полезно и искате собствено видео свържете се с екипа на media-start.net

За Автора - media-start

Media Start е агенция за интернет маркетинг с фокус върху видео маркетинга. Търсим различни и ефективни решения за популяризиране на бизнеса на нашите клиенти. Правим това чрез видео маркетинг, маркетинг в социалните медии, e-mail маркетинг, маркетинг чрез съдържание и онлайн реклама. Истинската сила идва от обвързването на всички онлайн канали, което води до многократно увеличаване на резултатите. Така цялата стратегия за онлайн комуникации действа като добре сработена машина. Вярваме, че развитието на бизнеса на нашите клиенти води до развитие и на нашия бизнес. Затова целта ни е да постигаме резултати с всяка кампания. В Media Start сме откриватели, вдъхновители на промяната, амбициозни и дейни новатори. Това, което ни отличава най-много, са честността, отговорността и приемането на професията ни като призвание. Затова е важно да бъдем убедени в добрите качества на продуктите или услугите, зад които заставаме. Тези ценности са основата, на която стъпваме, за да дадем максимума от себе си. Станете наш дългосрочен партньор и вижте силата от работата с един различен екип!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.