Zdrave-Bg

Кучешка тения

Кучешка тения е едно от най-тежките паразитни заболявания при човека. Нарича се още ехинококоза и най-често боледуват деца.

Кучешката тения представлява малък плосък червей, чиято дължина е до 0,5 см. Възрастният, зрял паразит на кучешката тения населява тънкото черво на кучето (вълка, чакала). Кучето е крайния гостоприемник на ехинокока. Тялото се състои от четири членчета, последното от които съдържа яйцата (онкосферите) на паразита. С изпражненията на кучето тези яйца попадат във външната среда и замърсяват тревата, плодовете, зеленчуците и водата. Голяма част от тях полепят и по козината на кучето.

Заразяване с кучешка тения

Човек се заразява при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, замърсени с онкосфери, както и при пряк контакт с болно куче. Попаднали в стомаха, яйцата освобождават ларви (онкосфери), които имат кукички по повърхността си. С тяхна помощ те пробиват стената на тънкото черво на човека, попадат в кръвообращението и  се отнасят до черния дроб. В този орган най-често се формира ехинококовата киста. В повечето случаи вместо да се закачат за черния дроб ларвите на кучешката тения безпрепятствено преминават през неговото кръвообръщение и отиват до белия дроб където се пръвръщат пак в ехинококови кисти. Ако преминат и през белодробната циркулация тогава могат да отидат до всеки един орган на човешкото тяло.

Ехинококова киста

Ехинококовата киста представлява ларвната форма на кучешката тения. За 5 месаца кистата развива размери до лещено зърно. След петия месец се ормира фиброзна капсула, която е израз на защитна реакция от страна на организма. Оттук нататък кистата расте в продължение на години и може да достигне размери колкото главата на новородено.

Кистата има млечнобели собствени стени, които приличат на яйчен белтък. Стената и се състои от два слоя – хитинова и герминативна мембрана. Последната „ражда” сколекси. Това са главичките на бъдещите тении. Те плуват свободно в течността на кистата и формират т.нар. хидатиден пясък. Броят на сколексите в една киста може да надхвърли 2 милиона. Киста, която съдържа сколекси се нарича фертилна – плодовита.

Симптоми на кучешка тения

Симптомите зависят най-вече от органа в който се развива ехинококовата киста. Обикновено заболяването започва постепенно и в продължение на месеци и години може да не даде никакви прояви. Уврежданията на органите се дължат предимно на натиска който оказва кистата при своето нарастване от една страна, а от друга на алергезирането на организма спрямо белтъците на паразита.

  • Черен дроб – при локализация в черния дроб се наблюдава уголемяване на органа, евентуално тежест и болки в дясно подребрие причинени от разтягане на чернодробната капсула. Когато кистата е във вътрешноста на черния дроб на определен етап тя започва да притиска жлъчните пътища и кръвоносните съдове и се развива друга тежка симптоматика – Асцит (събиране на течност в коремната кухина) и механична жълтеница.
  • Бял дроб –  оплакванията при кучешка тения на белите дробове са кашлица, бодежи, задух и кръв във храчките. Възможна е появата на кожни алергични обриви и сърбеж.
  • Мозък – при мозъчна локализация проявите са същитите както при туморна формация в мозъка.

Пукване на кистата

тежко усложнение при кучешка тения е руптура (спукване) на кистата. Организмът е заплашен от анафилактичен шок поради навлизането на голямо количество чужди белтъци в кръвната циркулация.

Диагностициране и лечение

Диагнозата на кучешка тения се изяснява чрез рентгенова снимка, ехография, кръвни изследвания, скенер и ядрено магнитен резонанс.

Пълно излекуване е възможно само чрез оперетивно отстраняване на ехинококовата киста. Като придружаваща терапия се противопаразитни препарати.

Предпазни мерки и профилактика

Предпазните мерки, които можете да вземете срещу заболяване от кучешка тения са:

  • Обилно измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците преди консумация! Особено внимание в това отношение изискват листните зеленчуци.
  • Редовно обезпаразитяване на домашните и на ловджийските кучета.
  • Не бива да се допускат кучета до овощни градини, заведения за обществено хранене и кланица.
  • Да се избягва общуването с чужди и особено улечни кучета.
  • Органи на домашни животни в които са открити ехинококови кисти трябва добре да се изваряват на място или да се заровят дълбоко и в никакъв случай да не се дават за храна на кучетата.
  • Ръцете се мият ПРЕДИ всяко ядене и СЛЕД всяко пипане на игривото куче на съседа!
  • Приучаване на децата на хигиени навици. Измиването на ръцете е универсална предпазна мярка не само при паразитни, а и при редица вирусни и бактериални заболявания.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.