Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Кисти на бъбреците

Кистите на бъбреците представляват нетуморни образувания. Те приличат на гладкостенни еднокамерни кухини, изпълнени с течност. Обикновените кисти на бъбреците в повечето случаи са единични и ретенционни по механизъм на възникване, които се получават се от задръжка на урина. Тези кисти са предизвикани от запушване на някое от хилядите бъбречни каналчета. Над мястото на запушването се формира ограничено разширение под формата на тънкостенно мехурче, изпълнено с течност (урина). Ретенционните кисти могат да достигнат размери до 3 см в диаметър. Обикновено се намират в горните полюси на бъбреците и се откриват случайно при ехографско изследване. Този вид бъбречни кисти се срещат сравнително често. Те са безобидни и не се нуждаят от лечение.

Руптура (спукване) на такава киста е практически невъзможно, най-малкото поради две причини. От една страна бъбреците са покрити със здрава съединителнотъканна капсула и лежат в дебел кожух от мастна тъкан. От друга страна разположението на бъбреците (отвътре до гръбнака, в задната част на коремната кухина) ги прави максимално защитени при травматични увреждания. Дори да се появи възможността за спонтанна руптура на бъбречна киста (от високо налягане на течността в нея), това не би довело до каквито и да е сериозни последствия.

Придобитата кистична болест на бъбреците се развива се в резултат на продължителна хемодиализа (апарат изкуствен бъбрек) при пациенти, които имат хронична бъбречна недостатъчност. В резултат на хрониодиализата се развива кистична дегенерация във вече нефункциониращи бъбреци. В групата на поликистичните бъбреци влизат следните заболявания: едрокистична поликистоза от възрастов тип, тотална дребнозърниста поликистоза от детски (инфантилен) тип, ювенилна кортикална поликистоза и медуларна поликистоза („гъбест” бъбрек). С изключение на последната, всички останали форми са наследствени (вродени) заболявания. Общото между тях е наличието на голям брой и различни по размер кисти в бъбреците, водещи до нарушаване на бъбречните функции.

В списание „Нефрология, хемодиализа и трансплантация”, брой 2, 1998 год. е описан случай на поликистоза с рекорден размер на бъбреците – общото им тегло възлиза на 23 килограма. Това представлява 1/3 от теглото на пациента, като дължината на всеки от бъбреците съставлява почти 1/3 от височината на тялото. Този случай демонстрира безграничните възможности за адаптация на човешкия организъм, дори в условията на тежки, нелечими заболявания.

 

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.