Zdrave-Bg

Камъни в жлъчката

Според статистическите данни на ЕС камъни в жлъчката се срещат при всяка пета жена и всеки десети мъж. Най-често от жлъчни камъни страдат жени с наднормено тегло. Към това заболяване са предразположени хора които имат проблеми в работата и семейството и са си създали навика да сдържат яда в себе си. От гледна точка на квантовата физика камъните в жлъчката представляват вкаменене агресия. Колективното съзнание явно е било наясно с това от векове защото народопсихологията е съхранила в нашия език изрази като “жлъчни забележки” и “позеленяло тяло”.

Човек не бива дълго време да подлага тялото си на подобни разрушителни емоции. Той трябва да ги разпознава навреме и да се научи бързо да се придвижва нагоре по емоционалната скала. Голяма част от житейските проблеми могат да имат и много весела страна. Преориантацията на вниманието към подобна гледна точка винаги действа отрезвяващо и здравословно.

Причини за формиране на жлъчни камъни

Причините за формиране на камъни в жлъчката водят на материално равнище до нарушения в структурата на колоидите на жлъчката. Такива могат да бъдат възпалителен процес на жлъчния мехур, генетични и хормонални фак­тори, начин на живот и хранене. При пациенти с холестеролови жлъчни камъни (около 80-90 %) се установява синтезиране на твърде много холестерол и много малко жлъчни соли от организма.

Значение за възникване на подобен дисбаланс в жлъчката има редовното приемане на богата на холестерол храна – яйца, месо, животински мазнини и др. Значението на храненето личи от факта, че камъни в жлъчката се срещат по-рядко при вегетарианци.

Видове камъни в жлъчката

По своя състав камъните биват няколко вида.

  • Холестеролни камъни – обикновено са единични и имат закръглена форма и динено-жълн цвят. Те са мековати и трошливи.
  • Билирубинови камъни – твърди, тъмно зелен до черен цвят, с неправилна форма. Те са многобройни и се притискат един в друг в кухината на жлъчния мехур.
  • Съществуват и смесени камъни в жлъчката – съдържат холестерол, билирубин и твърдо ядро от калций.

Симптоми при жлъчни камъни (жлъчна криза)

Камъните в жлъчката могат дълго време да протичат без симптоми или с оскъдни прояви. Най-честат им изява е под формата на жлъчна криза. Жлъчните кризи се проявяват със силни, коликообразни болки в дясното подребрие, които се из­лъчват към гърба и дясното рамо. Болковите пристъпи имат характер на родилна болка и могат да се повтарят многократ­но. При заклещени жлъчни камъни се появяват белези на механична жълтеница. Често колика се провокира от богата на мазни­ни храна.

Жлъчен перитонит

При заклещен ка­мък в в канала на жлъчния мехур може да се получи раздуване на неговата стена, който се проявява като крушовидно подвижно уплътнение в дясно подребрие. При подобно запушване може да се стигне до пробовив в стената на мехура и попадане на жлъчка в коремната кухина. Това води до развитието на жлъчен перитонит, който е с много тежки последици.

Други усложнения на жлъчните камъни

  • Възпаление на жлъчния мехур.
  • Колицистит.
  • Възпаление на панкреаса.
  • Панкреатит.
  • Рак на жлъчния мехур – почти винаги се развива след многогодишна жлъчно-каменна болест. Ризка от развитие на тумор се увеличава от големината на камъка.

Лечение на камъни в жлъчката

При жлъчна колика се препоръчва спиране на храненето и покой на легло. Прилагането на топлина в дясното подребие и приема на спазмолитици облекчава болката, но е желателно това да стане след уточняване на диагнозата, защото коликата при жлъчни камъни може да наподоби болката при усложнена язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Един кръвоизлив от язва винаги крие опасност за живота на пациента.

При много силни и повтарящи се болки в областа на дясното подребие трябва да се предприеме незабавно изпращане в болница. Същото важи и при появата на жълтеница по време на жлъчна колика.

Все още няма сигурен и надежден метод за медикаментозно  разтапяне на жлъчните камъни. Съществуват средста, които магат да разтворят някои холестеролови камъни. Приемането им трябва да стане по преценка на специалист, а не според съвета на комшии и приятели.

Диагнозата на жлъчните камъни най-често се поставя чрез ехография, скенер или ядрено-магнитен резонанс. Важно е да се знае, чемалките жлъчни камъни не могат да се докажат винаги на обикновенна рентгенова снимка, а холестороловите жлъчни камъни трудно се виждат на ехограф.

Операцията е най-сигурното средство за лечение на жлъчно-каменната болест. Жлъчен мехур с камъни означава постоянна опасност. Рискът от операцията при здрав пациент е по-малък, отколкото рискът от оставени камъни.

Превенция от образуването на жлъчни камъни

  • Намаляване на наднорменото тегло.
  • Съблюдаване на строги показания при приемане на някои медикаменти. Четете внимателно листовките на лекарствата които приемате.
  • Избягване на тлъсти храни и пържено в мазнина месо.
  • Раздуващи червата зеленчуци като бобови растения.
  • Избягване на шоколад, кафе и алкохол.

Балнолечението също дава много добри резултати. Неговото действие се дължи на комбинацията от диета и пиене на минерална вода.

Подобен ефект имат и редица наши билки, но имайте предвид, че тяхното предозиране също може да доведе до появата на нежелани странични ефекти.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

2 Comments

  • Деси March 31, 2017 at 10:32 am

    Здравей те!
    Откриха ми камани в жлъчката 3- броя не са големи па 2,3 см. колебая се дали да се подложа та операция за вмомента нямам оплаквания , иследванията са ми в норма .Какво ще ме посаветвате .

    • Георги Михов April 2, 2017 at 6:51 pm

      Здравейте, по всички здравни въпроси можете да се обръщате към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.