ofertomed

Задължително ли се оперират възлите на щитовидна жлеза?

Ако възел при Хашимото трябва да се направи биопсия с тънка игла. Това безболезнено и ниско рисково изследване което най-сигурно може да докаже диагнозата.

Защо трябва да направим биопсия?

По принцип възлите на щитовидната жлеза се оперират. В случай на съчетание на Хашимото с възел на щитовидна жлеза, макар и доброкачествен, операцията най-често е неефективна. В този случай операцията може да доведе до тежък хипотиреоидизъм или до възникване на нови възли и рецидив.

Каква е дозировката на хормонозаместващи медикаменти след операция от рак на щитовидната жлеза?

След операция на рак на щитовидна жлеза хипотиреоидизма е тежък, за да нямарецидив на рака или метастази  трябва да се даде много висока доза левотироксин – 30% до 50% по-голямо количество от колкото ако се кадае за Хашимото без раково заболяване. Ако най-честата доза при хипотиреоидизма е някъде между 75 и 100 микрограма при наличието на рак на щитовидната жлеза дозата трябва да бъде двойно по-голяма – 150 до 200 микрограма. Важно е да се взима сутрин на гладно, за да се осигури максимално усвояване.

Средната доза зависи от теглото. При премахване на цялата щитовидна жлеза на килограм тегло трябва да се дават 2 микрограма.

Има ли връзка между нивото на TSH и функцията на яйчниците?

Няма доказана връзка между тиреостимулиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон на хипофизата, който регулира яйчниците. Когато обаче има заболяване на яйчниците от рода на поликистоза на яйчниците много по-често се среща и Хашимото. Има и инсолинова резистентност, която води до увеличаване на теглото.

Развитие на следродов тиреоидит

След раждането може да се развие следродов тиреоидит и в първите месеци след раждането има повишена и след това намалена функция на жлезата. Поради тази причина се избягва до деветия месец даването на каквито и да е медикаменти. Около 8% от родилките в световен мащаб развиват такъв тиреоидит.

Нормализиране нивата на пролактин

Пролактина може да се нормализира и без даването на хапчета. Зависи от причината за повишения пролактин:

  • ако причината е хипофизен доброкачествен тумор – не е възможно да се нормализира пролактина спонтанно.
  • ако не се касае за туморно форма, а за нарушениие над хипофизните зони на междинния мозък – възможно е да се нормализира по естествен път.
  • следродилно повишаване на пролактин – също е възможно естествено регулиране.
  • при изразен стрес пролактина също се покачва и след това връща нормалните си нива.

Препоръчваме ви да правите редовно важните женски прегледи. Можете да ги закупите с отстъпки до 70% от ofertomed.bg

За Автора - ofertomed

Онлайн платформа, която работи с най - добрите клиники и лаборатории в страната. Предлага здравни услуги на достъпни цени, грижи се за вашето лечение.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.