Кардиологията ни дава още една причина да обичаме шоколада

Каква е първата ви асоциация при мисълта за здравословен начин на живот? Може би си представяте диети и хранителен режим, който изключва любимите ви храни и изкушения. Не е нужно да се подлагате на мъчителни лишения, за да се храните по-балансирано и пълноценно и да се грижите за здравето си.

За ползите на шоколада в кардиологията

Обичате ли шоколад? Нови изпитвания в кардиологията разкриват, че шоколадът всъщност помага за здравето на сърцето, ако не прекалявате с количеството.

Учени в Дания наскоро публикуваха в журнала Heart резултатите от проучване, изследващо връзките между хранителния режим и здравето на повече от 55 000 възрастни. Резултатите разкриват, че пациентите, които консумират между 57 грама –170 грама шоколад седмично имат 20% по-малък риск от развиване на сърдечното заболяване предсърдно мъждене (A-fib). Заболяването се изразява във внезапно неравномерно сърцебиене на горните сърдечни камери или на предсърдието, което затруднява потокът на кръвта в кръвоносните съдове.

Пациентите страдащи от предсърдно мъждене са с висок риск от получаване на инсулт или други сърдечни заболявания. Здравословната диета е сред най-важните фактори за поддържане на здравето на пациенти със сърдечни проблеми.

За радост на всички, които обичат шоколад, анализирането на резултатите от изследването подсказва, че той благоприятства здравето на сърцето и спомага за предпазване от появата на неравномерен сърдечен ритъм.

В началото на изследването, проведено в периода 1993 и 1997 година всички участници са прегледани за съпътстващи заболявания, направен е анализ на индекс на здравословно тегло, здравословно състояние, въпросници за хранителния режим и други. В проследяващите години след 1997 се установило, че 3346 пациента са развили предсърдно мъждене. Различни фактори играят роля за появата на заболяването, като стрес, генетична предразположеност и други. Резултатите подсказват, че умерената консумация на шоколад е един от факторите, които влияят положително върху здравето на сърцето.

Хранителен режим

Според анализа на хранителния режим на пациентите, тези, които са консумирали около 28 грама шоколад на седмица имат 17% по-нисък риск от A-fib, а участниците консумирали между 57 грама –170 грама шоколад седмично имат 20% по-малък риск от развиване на сърдечното заболяване предсърдно мъждене (A-fib). При пациенти, консумирали по-големи количества шоколад, ползите намаляват значително.

Тъмният шоколад, с високо съдържание на какао съдържа повече антиоксиданти и по-малко захар, което го прави полезно допълнение към здравословния хранителен режим.

За Автора - Георги Михов

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.