Ако това видео ви е било интересно открияте още много полезна информация за здравето на zdrave-bg.eu

Тендовагинит

Тендовагинитът (tendovaginitis) oзначава възпаление на сухожилните влагалища. Сухожилията представляват влакнести структури, които са групирани в снопчета. Те са изградени от съединителна тъкан. Сухожилията имат важна роля за организма, защото осъществят здрава връзка между мускулите на крайниците и скелетните кости. От една страна съкращението и отпускането на скелетната мускулатура премества костите една спрямо друга и осъществява придвижването на тялото в пространството. Това изисква голяма здравина на сухожилията, особено тези на ръцете и краката. От друга страна, движението е съпроводено и с механично търкане на близко разположени структури на опорно двигателния апарат. За да се намалят процесите на триене, са се образували някои сухожилия в специални обвивки (сухожилни влагалища). Такива обвивки се намират в дългите сухожилия на пръстите на ръцете и краката. В човешкото тяло съществуват и сухожилия без обвивка. Около тях се разполага по-рехава, специфична съединителна тъкан, която им служи като мека обвивка. Нейното възпаление се нарича перитендинит или паратендитит.

Причините за възпалението на сухожилните обвивки са различни

Тендовагитит може да се появи поради различни причини. Най-честата от тях е след претоварване на съответната мускулна група. Това може да се случи при извършване на еднотипни, многократно повтарящи се действия, свързани със спецификата на работния процес. Такъв тендовагинит може да възникне не само като професионално заболяване, причинено от многобройни еднотипни движения, а и у нетренирани лица при прекомерни физически усилия. Друга причина за тендовагинит е хроничната травма. Тя също в повечето случаи е професионално обусловена. Причини за нея са продължителни вибрационни въздействия върху определена мускулна група и свързаните с нея стави. Професионалните тендовагинити ангажират по-често сухожилните влагалища в зоната на китката и ръката, а тези при спортисти могат да засегнат и ходилата.

Според начина на протичане тендовагинитите се делят на остри и хронични

Острите форми на възпалителния процес са свързани с натрупване на течност в сухожилните обвивки. Според състава на тази течност острият тендовагинит може да бъде серозен, серофибринозен или фибринозен. Серозните форми са по-леки и оздравяват без последици, с пълно възстановяване на структурите. Фибринозните са по-тежки и могат да доведат до сраствания между сухожилието и неговата обвивка. Рядко срещани са острите гнойни тендовагинити. Те възникват заради дълбоко проникващо в тъканите нараняване, което е довело до бактериално замърсяване в сухожилните обвивки. Гнойното възпаление изисква антибиотично лечение, а понякога и хирургическа намеса.

Хроничните тендовагинити могат да се развиват като последица на недоизлекувани остри или при продължително, хронично претоварване на сухожилията. За съжаление лечебните процедури трудно и бавно оказват влияние на този вид тендовагинити.

Други чести причини за тендовагинити са костни ръбове от неправилно фиксирани и накриво зарастнали счупвания, както и шиповете (екзостози), които представляват костни израстъци в близост до сухожилно влагалище, оказващи механично въздействие върху сухожилието.

Методите и средствата за лечението на тендовагинита зависят от неговата форма

За да се лекува остър тендовагинит, е препоръчително да не се прилагат затоплящи процедури. Така няма да се увеличи количеството на възпалителната течност и ще се ускори оздравителния процес. Съществен фактор, благоприятстващ възстановяването при тендовагинит е продължителното обездвижване на засегнатото сухожилие.

Конопените продукти Коносан са много полезни,защото имат доказан противовъзпалителен и обезболяващ ефект при тендовагинит. Продуктите Коносан могат да бъдат използвани за лечение при всички форми на остър и хроничен тендовагинит с една единствена препоръка – да се поставят върху здрава, ненаранена кожа.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.