Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Бенки

Бенките са пигментни образувания (малформации). Те са съставени от струпани на едно място много меланоцити. Думата бенка има турски произход (benek) и означава черно петно или пъпка по тялото или лицето на човека. Известна е още като невус или майчино петно. Често срещаното неправилно изписване на думата е бемка.

Според някои научни среди бенките са доброкачествени тумори, но това твърдени не е правилно. Бенките не са тумори, защото им липсва поне една основна характеристика, за да бъдат туморен процес, а именно – безграничното размножаване. Ако невусите бяха тумори , те трябваше да нарастват непрестанно и да достигат гигантски размери, а това не е така. Освен това, повечето хора имат по тялото си невуси с различна големина, плоски, надигнати, с косми по повърхността, неокосмени, от светлокафеникави до черни. Повечето от нас носят бенките си още от раждането чак до смъртта, което доказва, че не всички ние имаме доброкачествени тумори по кожата си.

В някои случаи, тези наглед безобидни образувания могат да дадат началото на един от най-опасните видове рак на човешкия организъм, така наречение меланом. Той може да възникне и съвсем спонтанно, на място, където няма бенка. Този рак може да се появи на почти всяко място по тялото, даже на петата, в окото или в окосмената част на главата. Важно е да се знаят промените, настъпващи в една бенка, по които може да се заподозре нейното израждане и начално превръщане в меланом.

Меланом

Меланомът представлява злокачествен тумор, при който са описани най-много случаи на спонтанни ремисии. Спонтанната ремисия е напълно непонятно явление, което се изразява в необяснимо изчезване на един напреднал рак, заедно с разсейките. Световната научна общност няма никаква идея за причините на този феномен. Има много причини, които водят до ревръщане на невусите в меланом. Най-често “активиране” на бенка по откритите части на тялото се получава под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Опасни също така са бенките, разположени на места, където твърдите ръбове на облеклото ги дразнят непрекъснато – например грубата яка на ризата, колана на панталона, ръба на обувката. В никой случай не бива да се допуска разчесване и масажиране на бенка по какъвто и да е повод. Опасно може да се окаже дори порязването на бенка по лицето по време на бръснене.

Има някои основни белези, чрез които може да се разбере дали бенките са се изродили в меланом. Един от тях е свързан с промяна на цвета. Промяната обикновено е в посока потъмняване, но не е изключено и избледняването на тъмна бенка. Също така не е рядка и поява на различно пигментирани участъци в рамките на един невус. Друг белег е увеличаване на размерите. При растежа си, всеки злокачествен тумор бързо увеличава своите размери. Това може да стане в хоризонтална посока. Тогава промяната е ясно видима на повърхноста на кожата. В случаите, когато туморът расте в дълбочина, може да няма забележима промяна в размерите, но всъщност, процесът вече да е напреднал. Ранното хирургическо изрязване на бенката може да се окаже животоспасяващо. Не бива да се губи нито ден, защото меланомът много бързо дава метастази. Други белези са: зачервяване на кожата по периферията на бенката, което е израз на на възпалителна реакция от страна на организма срещу растящия тумор; поява на пигментни петна извън очертанията на невуса, което е вследствие от нарасналия тумор в дълбочина и неговото разширяване; разраняване на повърхността на бенката, което може да наруши изхранването на туморната маса, защото кръвоносните съдове не успяват да доставят хранителни вещества и кислород до всички туморни клетки. Така, тези части от тумора, които са най-отдалечени от съдовете, загиват. Това е причината за разязвяването на повърхността на един изроден невус. Друг основен белег е появата на усещания, изразяващи се чрез сърбеж, болка, дразнене и всякакви други неприятни чувства, които за знак за малигнизация.Наличието дори само на един от тези белези изсква незабавна консултация с лекар и оперативно отстраняване на бенката

От изключителна важност е изрязването да стане изцяло, надълбоко и нашироко. Абсолютно е противопоказано изрязване само на част от бенката с цел вземане на биопсия, защото по време на тази манипулация ракови клетки могат да попаднат в разрязаните кръвоносни съдове и това да доведе до ранни разсейки по цялото тяло.

Биопсия от невус се взема, като бенката се изрязва цялата, нашироко и надълбоко! В тези случаи биопсията трябва да бъде едновременно диагностична и лечебна манипулация. Пациентите естествено нямат контрол върху тази манипулация. Те би трябвало да се доверят на уменията и знанието на хирурга. Професионалната компетентност понякога си тръгва, когато на сцената излязат високото самочувствие и манията за величие. В същото време, никой не е ваксиниран срещу грешки. Невъзможно е всеки специалист да знае всичко в необятната медицинска наука. Затова, преди да се подложите под ножа, попитайте хирурга дали смята да отреже само част от бенката или направо ще я премахва цялата. Настоявайте за второто, защото грешките на докторите се пишат на вашата сметка. Освен това бенката си е ваша лична собственост и вие решавате какво да я правите. Ако хирургът е на друго мнение, по-добре потърсете друг специалист.

В биопсичните отговори патолозите обикновено отбелязват дали туморния процес е изрязан напълно. Препоръчваме ви да видите с очите си фиша от биопсичното изследване. Ако не можете да разберете медицинския жаргон, потърсете патолога и го помолете да ви обясни това, което е написал.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.