divino

Как да разчитаме цветовете на виното?

Днес ще поговорим за цветовете за виното. Цветът се образува, когато светлината попада върху виното в чашата и се отразява от него. Характерът на това отражение зависи от химическия му състав. За да определите химическия състав на виното- какъв цвят е то- е необходимо да се измерят тези нюанси, които излизат като отражение от него. Цветовете ни дават информация за възрастта на виното. Но има едно правило. Цветът може да ни подведе. Затова колкото повече знаем за виното, толкова много можем да разберем и за неговия цвят.

Показатели при определяне цветовете на виното

Има три основни показатели, които ни разказват за цветовете на виното. Ако ги познаваме, лесно ще можем да разберем какъв е истинския цвят на виното. Първият е нюанса. Вторият е интензитета, с който можем да определим цветовете на виното.Третото е бистротата. Подредили сме чашите според нюанса на своя цвят. Всичките тези вина бистри, но са с различен нюанс. Когато преминаваме към червените вина, виждаме сравнително слабо по цвят вино. То е характерно за сорта Pinot Noir. Tук имаме пример за вино, което е отлежало. То има дълбоки, рубинени нюанси. Следващото е още по-непрогледно на цвят, което е характерно за младите вина. Накрая завършваме с вино, което има нюанс като на тъмна локва. Но цветът е изключително полезен. От една страна като източник на естетическо удоволствие, но е и носител на информация, че виното има дефект. Категорично можем да кажем това за последното вино. Най-добрата светлина за оглеждане на едно вино е дневната светлина. В никакъв случай не можете да изказвате мнение за цвета на виното, ако се намирате в помещение с неспециална луминистентна светлина, дискотека или място, където е тъмно. Тогава виждаме вторичното качество на виното, което няма общо със съдържанието на това, което се намира в нашите чаши. Важна подробност, която трява да бъде споменета, е, че това не е впечатление, което виното оставя у нас само по себе си. Цветът влияе и върху начина, по който вкусваме виното. Това е доказано експериментално. Правен е експеримент, при който в бяло вино се слага неароматен оцветител. Когато дегустатора го опитва, започва да посочва характеристики, които са за червените вина. Цветът на виното оказва влияние върху начина по който го възприемаме ароматно. Накрая искам да завърша с пожелание да пиете вино на светло. Всеки път когато държите вино в ръка, да го възприемате като нещо, което е достойно не само за пиене, но и на гледане.

Ако тази видео рецепта ви е харесала и мате интерес да научите повече за хубавата кухня посетете сайта на списание меню.

За Автора - Gourmet Publishing

Храната и виното са основата, върху която градим нашата дейност. За нас, в Gourmet, храната и виното са общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество, естетика и интелектуално предизвикателство. Храната трябва да е вкусна, а виното – качествено, и заедно да доставят удоволствие. Пълноценните ястия – приготвени с добри съставки, с щадящи продуктите техники и умело подправени, са апетитни и носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от живота. Едновременно с това храната изгражда организма ни, настроението ни, здравето ни. Хипократ е казал, че лекарството трябва да е храна, а храната – лекарство. Мярката е съществен елемент от правилното хранене и добрия начин на живот. Съчетаването на храната с качествено вино в неголеми количества допринася не само за удоволствието от вкуса и от съпреживяването, но и за едно още по-здравословно хранене. Феноменът на средиземноморската диета е доказателство за това. Виното, тази древна напитка на боговете, е съвършеният партньор на вкусната храна. За нас виното е постоянен извор на професионален интерес и предизвикателство, но и източник на сетивна наслада.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.