banner

Вижте всички уроци по пиано на adelinapiano.com

Полутонове

Най-малкото разстояние между 2 тона се нарича полутон, а когато говорим за клавиши – най-близкия съседен клавиш. За начало ще започнем от до на първа октава, най-близкия съседен клавиш е следващия черен, това е полутон. Да разгледаме и други примери. Полутон се образува от сбора на бял и черен клавиш ,но има и изключения и те са между ми и фа и си и до.Това е така, защото между тях няма черен клавиш. И така полутоновете се намират между бял и черен клавиш. Изключение правят тези между ми и фа и между си и до, заради липсата на черни клавиши помежду им.

Цели тонове

След разбрахме какво е полутон, много лесно ще научим какво е цял тон. Целият тон е разстояние, което е равно  на 2 полутона. Хайде да разбетем къде се намират целите тонове, започвайки от до на първа октава. Цял тон от до е ре ,от ре ми. От ми казахме, че полутона е фа, значи целият тон е следващия черен клавиш. Същото се получава и от тонът си, пак заради полутона, който е на бял клавиш. Така забелязваме, че целите тонове от бял клавиш се намират на следващия бял клавиш. Отново изключение правят тези между ми и фа  и си и до.  Вече сме наясно какво означава полутон и какво цял тон. Това ще ни е от изключителна полза, когато свирим гами.

Гама

Гама се  нарича група от тонове, които се намират в определени съотношения помежду си или по-образно казано палитра от ноти, които звучат добре заедно. Тя се състои от цели тонове и полутонове, които прозвучават в определен ред. Мажорната гама се състои от 2 цели тона, полутон, 3 цели тона и полутон. Нека да проследим този ред. Да опитаме с гама До мажор, тя ще ни бъде ориентир за всички останали мажорни гами./Приложение 1/ Самото ѝ наименование ни подсказва, че трябва да започнем от до. Нека да видим как вървят тоновете и полутоновете. Забелязваме, че започваме с 2 тона, полутон, 3 тона, полутон. Сега да изсвирим гама До мажор.

В миналия урок обърнахме внимание на пръстовката. Сега ще разберете защо слагането на точно определени пръсти е толкова важно. Нека да вземем за пример  До мажор. Изсвирвам до-ре-ми-фа-сол и пръстите ми свършват. Трябва да направя някакви неестествени движения, за да продължа нататък. За да прозвучи гамата ни плавно и добре, ще свирим със следните пръсти. Нека да проследим този преход/ 3-1 пръст/, при преместването на 1ви пръст под 3ти, естествено местим малко китката надясно. На връщане пръстите са същите. Нека да не забравяме и лявата си ръка. Преди да изсвирим същото и с нея, е по-добре да се запознаем с нотите на Фа ключ. На него обикновено ще свирим с лява ръка.

Самото име на ключа ни подсказва, че той показва къде се намира нотата фа на петолинието. Това не е фа от първа октава, а  фа от долната октава, която се нарича малка октава. /Приложение 3/ Ключ Фа започва на четвъртата линия, където се пише и нотата фа от малка октава. Двете точки, които са поставени след ключа също подсказват мястото на нотата фа: между тях. Мястото на нотата Ми е на долното междулиние, ре  се пише на втората линия, до – на междулинието отдолу, сол– на междулинието над фала – на първата линия, а си най-отгоре на петолинието. Ще Ви обърна внимание и на още една нота – до от първа октава. Сигурно си спомняте, че същото това до на Сол ключ се пише със спомагателна черта под петолинието. На Фа ключ то се пише със спомагателна черта над петолинието.

Нека изсвирим от доси. Забелязваме, че това са белите клавиши на малка октава. За да изсвирим гама До мажор с лява ръка, също ще използваме определена пръстовка./приложение 4/. Изсвирваме цялата гама.

За да усвоите добре нотите на Фа ключ, ще Ви предложа подобно упражнение, като това от миналия урок, само че тук ориентир ще Ви бъде нотата фа. Може да го изтеглите от файла поставен под това видео. След това се опитайте да изсвирите написаното.

Съветвам Ви да свирите и гама До мажор, но точно с пръстите, които Ви показах като първо я изсвирвате с дясна ръка, а после с лява. Опитайте се да запомните пръстите наизуст, защото ще ги използваме и при изучаването на други гами. Освен това, съвсем скоро ще свирим гамата едновременно с двете си ръце. Това може да стане само ако сме усвоили добре всяка ръка поотделно.

Ако това видео ви е било полезно разгледайте всички уроци на Аделина на сайта www.adelinapiano.com

За Автора - Аделина Христова

Тя се казва Аделина. И нейният живот е музиката. Завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас, в класа по пиано на Елена Пеева. Докато учи не губи време и печели награди от редица конкурси за млади пианисти в страната и чужбина. Съвсем млада става солист на Бургаска Филхармония. В нейно лице музикалното училище намира активен участник в празничните и благотворителни концерти. Музикалното ѝ развитие продължава в Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София при Проф. Стела Димитрова-Майсторова. Следващите четири години са наситени с участия в концерти и майсторски класове, Щатният оркестър към Академията я кани за солист. Фестивалът “Pianissimo” е едно от ярките места където се изявява. Интересен факт от професионалната ѝ автобиография е очевидния афинитет към камерната музика, където незабравими остават участията ѝ в клавирни дуа, триа и квартети. Музикалната педагогическа магистратура с профил пиано закономерно бива придобита в Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски”. Днес, на нейните умения като педагог се осланят както професионалисти, така и напълно обикновени хора завладени от магията на музиката и желаещи да усвоят тайните ѝ.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.