banner

Вижте всички уроци по пиано на adelinapiano.com

Стойка

За да свирите на пиано и да ви е приятно, е важно да сте се настанили удобно. Така поставете стола си, че да можете свободно да използвате ръцете си. Не трябва да сте нито много навътре, нито много навън, за да си осигурите нужната лекота на движение на ръцете. Когато свирите на пиано, е хубаво да имате изправена стойка,отпуснати ръце, лактите трябва да бъдат на нивото на клавиатурата, успоредно на пода. Може да си представите, че държите малък балон в ръката си като свиете пръстите си и отпуснете китката. Дръжте го внимателно, за да не го спукате, или изпуснете.

Друго важно правило е  китката да бъде на нивото на клавиатурата, не е нито по- високо, нито по-ниско. Няма как да възпроизведем качествен звук, и да използваме палеца си, ако поставим китката в някое от тези две положения.

Клавиатура

Ако разгледаме клавиатурата ще видим, че тя се състои от бели клавиши и черни клавиши, които са в групи по 2 и по 3 тона. Черните  клавиши ще ни помагат да се ориентираме кои тонове свирим на пианото. Ако ги нямаше на клавиатурата , щяхме да се объркаме в тази безкрайност от бели клавиши.
Първият тон на пианото е ла,
който се намира преди третия черен клавиш от групата на трите черни клавиша. Забелязваме, че колкото по-надясно отиваме на клавиатурата, тоновете стават по-високи. Първия бял клавиш преди групата от два черни е тонът до. Ние с Вас на първо време ще използваме най-много това до. То се намира приблизително в средата на клавиатурата и най-близо до надписа на марката на пианото.

Октави

Изсвирвайки тоновете в последователен ред, ние чуваме, че всеки осми тон звучи сходно с първия. Така клавиатурата естествено се разделя на групи, съставени от едни и същи тонове, но с различна височина. Тези групи се наричат октавови и са съставени от тоновете  до, ре, ми, фа, сол, ла , си. Другата октавова група започва със следващото до. На първо време с дясна ръка ще свирим на първа октава, а с лява на малка.
На нотата до ще поставим палеца си, а на следващите 4 клавиша ще разположим другите пръсти. Пръстите имат номерация, която ще използваме винаги при свирене на пиано 1, 2, 3, 4, 5, същото се отнася и за лявата. Да изсвирим ре с 2ри пръст, фа с 4ти, ми с 3ти, сол с 5ти, до с 1ви. Да повторим- 2ри,4ти,3ти,5ти,1ви. Чудесно, това беше първата ни изсвирена мелодия на пианото :).

Пръстовка

Обикновено казваме, че 4ти и 5ти пръст са мързеливи пръсти. Това е така, защото те са по-трудно подвижни. Затова не се притеснявайте, ако в началото Ви е трудно да свирите с тях. По време на свирене те ще станат подвижни като останалите три пръсти. Ще ви покажа едно упражнение, което ще ви помогне да ги раздвижите. Започнете да свирите сол и фа с 5ти и 4ти пръст, след като повторите няколко пъти добавете и 3ти, след това 2ри и накрая 1ви. Правим същото и с лява ръка, която ще свирим на долната октава. Започваме от до с 5ти пръст и по същия начин повтаряме 5ти и 4ти, после прибавяме 3ти, 2ри и накрая 1ви.
Много е важно да знаем мястото на всеки тон на петолинието, за да можем да разчитаме написаното. Петолинието, както подсказва името му, се състои от 5 линии и 4 междулиния. Колкото по-високо се намира нотата на петолинието, толкова по-високо звучи тона. В началото на всяко петолиние има ключ. Той определя името и октавовата група на всяка нота. Сол ключ определя мястото на нотата сол от първа октава. Ключ Сол започва от втората линия, където се намира и нотата сол. Съответно фа се пише на долното междулиние, ми на първата линия, ре под първата линия, а до непосредствено под петолинието със спомагателна черта. Останаха ни да открием още две ноти- ла се пише на междулинието след сол, а си- на следващата трета линия.Сега, с вас ще изсвирим първите седем ноти, които вече знаем как да разчетем на петолинието.
Съветвам Ви да отделяте време за упражнения, ако искате да напредвате. Във файла под това видео може да упражните нотите на Сол ключ. За ориентир в началото използвайте нотата сол. Не забравяйте, че тя се пише на втората линия. След като запълните празните места, се опитайте да изсвирите с дясна ръка това, което сте написали.

Ако това видео ви е било полезно разгледайте всички уроци на Аделина на сайта www.adelinapiano.com

За Автора - Аделина Христова

Тя се казва Аделина. И нейният живот е музиката. Завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас, в класа по пиано на Елена Пеева. Докато учи не губи време и печели награди от редица конкурси за млади пианисти в страната и чужбина. Съвсем млада става солист на Бургаска Филхармония. В нейно лице музикалното училище намира активен участник в празничните и благотворителни концерти. Музикалното ѝ развитие продължава в Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София при Проф. Стела Димитрова-Майсторова. Следващите четири години са наситени с участия в концерти и майсторски класове, Щатният оркестър към Академията я кани за солист. Фестивалът “Pianissimo” е едно от ярките места където се изявява. Интересен факт от професионалната ѝ автобиография е очевидния афинитет към камерната музика, където незабравими остават участията ѝ в клавирни дуа, триа и квартети. Музикалната педагогическа магистратура с профил пиано закономерно бива придобита в Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски”. Днес, на нейните умения като педагог се осланят както професионалисти, така и напълно обикновени хора завладени от магията на музиката и желаещи да усвоят тайните ѝ.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.