banner

Вижте всички уроци по пиано на adelinapiano.com

Мелодични и хармонични интервали

Спомняте ли си коя беше нашата първа изсвирена мелодия на пианото, когато упражнявахме пръстовката? Интервали се наричат разстоянията между тоновете . Те се намират в мелодията и заради това се наричат  мелодични. Те са хармонични, когато прозвучават заедно, защото са част от хармонията. Ние ще се занимаваме повече с хармоничните интервали. Чрез тях ние ще обогатим своите знания по музика и ще напреднем– ще свирим два тона едновременно.

Днес ще разгледаме разновидностите в мелодичните и хармоничните интервали. Секундата може да бъде малка и голяма.Когато е малка, тя представлява един полутон, а когато е голяма- два полутона.Терцата също може да бъде малка и голяма. Малката е равна на три полутона, а голямата- на четири полутона. Можете да видите тези интервали в приложенията:

  • Приложение 1 е за дясна ръка, пръстите са написани над нотите. Опитайте се да поставите правилно китката на клавиатурата и да използвате верните пръсти, за да прозвучат едновременно тоновете.

  • Същото упражнение и за лява ръка/приложение 2/. Тук пръстите са написани под интервалите.

При свирене с двете си ръце, нотите се пишат на две петолиния. Те са свързани със скоба. Тази скоба се нарича аколада. На горното петолиние свирим с дясната си ръка, а на долното с лявата./Приложение 3/.

В приложение 4 можете да видите начина, по който изглеждат тези две свързани петолиния с нотите които изсвирихме преди малко. Започва дясна, продължава лява. Когато едната ръка няма ноти за свирене, на петолинието се изписват знаци. Те се наричат паузи. Когато имаме паузи, не свирим. Паузите, също като нотите, имат трайност- 4 времена, 2 времена, 1 време и ½ време./приложение 5/.

Интервалът, който съдържа в себе си 2 цели тона и един полутон, се нарича кварта. За разлика от секундата и терцата, тя не се разделя на малка и голяма.Интервалът, който  се състои от 3 цели тона и половина, се нарича квинта. Тя също не се разделя на малка и голяма. /приложение 6/

Ако това видео ви е било полезно разгледайте всички уроци на Аделина на сайта www.adelinapiano.com

За Автора - Аделина Христова

Тя се казва Аделина. И нейният живот е музиката. Завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас, в класа по пиано на Елена Пеева. Докато учи не губи време и печели награди от редица конкурси за млади пианисти в страната и чужбина. Съвсем млада става солист на Бургаска Филхармония. В нейно лице музикалното училище намира активен участник в празничните и благотворителни концерти. Музикалното ѝ развитие продължава в Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София при Проф. Стела Димитрова-Майсторова. Следващите четири години са наситени с участия в концерти и майсторски класове, Щатният оркестър към Академията я кани за солист. Фестивалът “Pianissimo” е едно от ярките места където се изявява. Интересен факт от професионалната ѝ автобиография е очевидния афинитет към камерната музика, където незабравими остават участията ѝ в клавирни дуа, триа и квартети. Музикалната педагогическа магистратура с профил пиано закономерно бива придобита в Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски”. Днес, на нейните умения като педагог се осланят както професионалисти, така и напълно обикновени хора завладени от магията на музиката и желаещи да усвоят тайните ѝ.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.