banner

Вижте всички уроци по пиано на adelinapiano.com

Тоническо тризвучие на До мажор

Aкорд означава прозвучаването на три или повече тона заедно. Тризвучие се нарича, когато прозвучат три тона заедно, четири – четиризвучие и т.н. Днес с Вас ще разгледаме тоническия квинтакорд на До мажор. Както вече знаем гамата до мажор се състои от степени- І, ІІ, ІІІ и т.н. Първа степен се нарича тоника. Понеже най-ниския тон на акорда за който говоря е Іва степен, оттам идва името му- тонически, а е квинтакорд, защото интервала между Іва и Vта степен, която е най-високия тон, е квинта. Тоническия квинтакорд се състои от І, ІІІ и Vта степен. В До мажор се намират тоновете до, ми и сол и те се свирят със следната пръстовка- 1ви, 3ти и 5ти пръст. Да разгледаме и тоническите квинтакорди на други гами. Например първата степен на Сол мажор е нотата сол. Тоническия квинтакорд се състои от І, ІІІ, V ст., състояща се от тоновете сол, си, ре. Друга гама-Фа мажор,която се състои от І, ІІІ, V ст. с тоновете фа,ла,до, значи това е тоническия квинтакорд на Фа мажор.

Да се върнем на тоническото тризвучие на До мажор. Ще направим един експеримент. Ще изсвирим три тона едновременно. В началото това може да ви се трудно, но с практиката ще Ви става все по-лесно и след време то ше бъде ваш навик. Фиксирайте ръката и пръстите си. По един и същ начин изсвирваме акорда и с лява ръка с 5ти, 3ти и 1ви пръст. Да се опитаме да изсвирим и двете ръце едновременно.

Динамични знаци

Може да изсвирим този акорд няколко пъти, но с различна сила и така звука, който ще извлечеме ще бъде различен. Динамика означава силата, с която свирим ноти или акорди, а знаците с които се отбелязва се наричат динамични знаци.

Искам да споделя с Вас един любопитен факт. При създаването си този инструмент се е наричал форте-пиано. На италиански означава силно – тихо, с което производителите му са искали да покажат, че то дава възможност за използване на музикална динамика, за разлика от по-стари клавишни инструменти. В последствие и до наши дни инструмента за по-кратко се нарича пиано, което означава тихо.

За обозначаване на динамичните знаци се използват италиански термини. Съществуват два основни динамични знака. Първият се нарича са форте/f/, което означава силно, а вторият – пиано/p/, което означава тихо. В приложението под урока съм Ви написала и най-често използваните разновидности на тези два знака. Когато имаме мецофорте означава, че ще свирим полусилно, а когато имаме мецопиано ще свирим полутихо. Когато имаме знак пианисимо/pp/ свирим много тихо, а когато има написан знак фортисимо/ff/ много силно. Да пробваме да изсвирим с различна динамика тоническото тризвучие на До мажор. Първо ще го изсвирим със знак пиано, после със знак мецофорте и накрая форте. Същото упражнение правим и с лява ръка.

Упражненията, които съм Ви подготвила включват тоническото тризвучие на До мажор, с което се запознахме. Съветвам Ви да спазвате обозначените динамични знаци.

Ако това видео ви е било полезно разгледайте всички уроци на Аделина на сайта www.adelinapiano.com

За Автора - Аделина Христова

Тя се казва Аделина. И нейният живот е музиката. Завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас, в класа по пиано на Елена Пеева. Докато учи не губи време и печели награди от редица конкурси за млади пианисти в страната и чужбина. Съвсем млада става солист на Бургаска Филхармония. В нейно лице музикалното училище намира активен участник в празничните и благотворителни концерти. Музикалното ѝ развитие продължава в Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София при Проф. Стела Димитрова-Майсторова. Следващите четири години са наситени с участия в концерти и майсторски класове, Щатният оркестър към Академията я кани за солист. Фестивалът “Pianissimo” е едно от ярките места където се изявява. Интересен факт от професионалната ѝ автобиография е очевидния афинитет към камерната музика, където незабравими остават участията ѝ в клавирни дуа, триа и квартети. Музикалната педагогическа магистратура с профил пиано закономерно бива придобита в Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски”. Днес, на нейните умения като педагог се осланят както професионалисти, така и напълно обикновени хора завладени от магията на музиката и желаещи да усвоят тайните ѝ.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.