banner

Вижте всички уроци по пиано на adelinapiano.com

Легато, стакато и нон-легато са три различни начини за изпълнение на произведение.

В приложеният файл е даден един и същ пример с тези три варианта на изпълнение.

Легато се обозначава с дъга и тя свързва два или повече тона, които са различни по височина. Когато дъгата е поставена над или под нотите и ни показва, тоновете се свирят слято. Това едновременно изсвирване на тоновете означава, че вдигаме пръста от клавиша в момента, в който натискаме следващия.

Когато свирим нон-легато – то ние правим движение, което е нещо средно между легато и стакато. Движенията са плавни и не са нито отсечени както при стакато, нито свързани както при легато. Натиска се следващия клавиш, чак след като е вдигнат пръста от предишния клавиш.

Стакато се отбелязва с точка над или под нотите. Изсвирваме ги кратко и отсечено, без да има плавен преход между тях.

Лигатура много прилича на легатото. Тя също се обозначава като дъга и се поставя над или под нотите. Основаната разлика е, че лигатурата свързва ноти, които са еднакви по височина. Когато видим лигатура, не свирим втората и следващите ноти, които остават беззвучни. Без да произвеждаме звук, пръстът стои на клавиша, като се запазва трайността на тоновете.

Ако това видео ви е било полезно разгледайте всички уроци на Аделина на сайта www.adelinapiano.com

За Автора - Аделина Христова

Тя се казва Аделина. И нейният живот е музиката. Завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас, в класа по пиано на Елена Пеева. Докато учи не губи време и печели награди от редица конкурси за млади пианисти в страната и чужбина. Съвсем млада става солист на Бургаска Филхармония. В нейно лице музикалното училище намира активен участник в празничните и благотворителни концерти. Музикалното ѝ развитие продължава в Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, гр. София при Проф. Стела Димитрова-Майсторова. Следващите четири години са наситени с участия в концерти и майсторски класове, Щатният оркестър към Академията я кани за солист. Фестивалът “Pianissimo” е едно от ярките места където се изявява. Интересен факт от професионалната ѝ автобиография е очевидния афинитет към камерната музика, където незабравими остават участията ѝ в клавирни дуа, триа и квартети. Музикалната педагогическа магистратура с профил пиано закономерно бива придобита в Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски”. Днес, на нейните умения като педагог се осланят както професионалисти, така и напълно обикновени хора завладени от магията на музиката и желаещи да усвоят тайните ѝ.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.