Zdrave-Bg

 Какво представлява пародонтоза

Заболяването пародонтоза е хроничнен, възпалително дистрофичен процес на пародонта, околозъбните тъкани, зъбната алвеола и прикрепящия зъбите апарат.

Пародонтозата започва с възпаление на венците, което постепенно обхваща и прикрепящия зъбен апарат. Това допринася за образуване на дълбоки джобове между зъба и околозъбните тъкани, които се изпълват с храна и микробни колонии. Те разяждат тъканите околи и в зъбната алвеола и водят до разхлабване на връзките, което е причина за разклащане на зъбите.

Симптоми при пародонтоза

Възпалението задълбочава ръзрушаването на тъканите, включително и кръвоносните съдове. което се изявява със задължителния симптом пре пародонтоза – кървене на венците.

Разрушаването на кръвоноснит съдове влошава изхранването на зъбите и създава допълнителна предпоставка за тяхното изпадане.

Лечение на пародонтоза

На съвременият етап на развитие на денталната медицина симптомите на пародонтозата се отъждествяват с пародонтит. Някои специалисти смятат, че възпалението на околозъбноте тъкани е основната причина за тяхното увреждане. На това становище лежат и опитите за лечение на пародонтозата единствено с мощни антибиотици. Унищожаването на болестотворните микроорганизми играе несъмнена роля в оздравителния процес, но остават открити поне 2 въпроса:

  1. Защо не се акцентира върху локалното приложение на антимикробни препарати с цел предпазване на пациента от тежките токсични ефекти на антибиотиците.
  2. Какво се прави, за да се подпомогне изхранването и възстановяването на околозъбните тъкани след антибиотичната терапия.

Мазнините (особено растителните) са изключително необходими за поддържането на нормалната структура и функция на лигавицата. Локалното редовно приложение на растително олио несъмнено ускорява възстановяването на околозъбните тъкани и има положителен ефект при лечението на пародонтоза. Това ще доведе и доведе и до унищожаване на болестотворните организми и възстановяване на нормалната микрофлора в устната кухина. Това се дължи на факта, че здравата кожа, лигавици и техните секрети сами по себе си са важна интегрална част от имуната система на организма и служат като непроницаеми бариери спрямо всякакви микробни причинители.

„Рецептата” за лечение на пародонтоза

Сутрин, вместо да миете зъбите си с четка и паста за зъби, глътнете една глътка олио, (шарлан), или зехтин (всеки според джоба си).

Предупреждение! Първият път е гадно! Но само първият път!

Започнете енергично да жабурите, докато олиото не стане бяло и пенливо. Когато го изплюете, вземете една малка чаена лъжичка смляна морска сол. Топнете в нея мокър пръст и започнете нежно да масажирате венците си. Накрая с три пръста бръкнете в устата, за да изчистите добре и езика. Измийте обилно с вода.

Вечер масажирайте венците си със специална паста – в стъклено бурканче смесвате 2 чаени лъжички хлебна сода + 1 чаена лъжичка ситно смляна хималайска сол + 1 супана лъжица сусамено олио + 1 капка етерично масло от мента или чаено дърво. Разбърква се добре с дървена шпатула

Простичко е, нали? И без пари?

Предупреждение! Първите дни (при някои може и повече) венците ви ще кървят обилно. Не се притеснявайте. Бъдете постоянни!

 

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.