animation

 

Как се прави сториборд?

В това видео ще ви покажем няколко важни хитрини за това как сами да си направим сториборд.

След като вече знаете какво е сториборд и как да си го направите сами, дойде време да ви научим и на няколко полезни трика.

Не е нужно да правите детайлни картинки. Виждате, че простите скици носят същата информация като по-сложните картинки.

Използвайте съкращения в сториборда.

  • Близък план – БЛП
  • Кадър – КДР
  • Среден план – СРП
  • Крупен пла – КРП
  • Нормален ракурс – НР

 Посока на действие

Обърнете внимание на посоката на носа на картинките. Така ще се ориентирате на къде да гледат героите. По този начин можем да раберем дали актьора да бъде с лице към камерата, в полупрофил или профил.

Обозначения за сториборд

  1. Два кадъра свърани със стрелка – обозначава се панорамно преместване на камерата. Може да се използва при снимане на разговор. Същия ефект можете да постигнете и ако разделите кадъра на две.
  2. Стрелки от или към четирите края на кадъра – zoom, приближаване или отдалечаване на камерата. В самия кадър се поставя и една по-малка рамка, за да се отбележи до къде ще стигне zoom кадъра.
  3. Стрелка в кадър – отбелязва движението на героя в кадъра.
  4. Стрелки над и във кадъра – отбелязват движението на героя в кадъра и това, че камерата го следва.

Хитринки при сториборд

Когато рисуват с тънкописец винаги поставяйте празен лист между двата шаблона, за да не оставят неприятни следи.

Ако искате да научите повече за това как да заснемем качествено видео посетете страницата на  reporteen.bg

За Автора - reporteen

Накажи възрастните с добър пример, като се включиш с яка кауза в новия конкурс на Reporteen и може да вземеш 1000 лв, за да я реализираш! Ти си: ученик или ученичка; на възраст между 13 и 19 години; свободен, смел и креативен; Ти имаш желание: да изпробваш как снима твоят телефон, видеокамера или таблет; да бъдеш режисьор на собствените си идеи; да споделиш и защитиш гледната си точка; да спечелиш награда (за да разбереш какви са наградите ще трябва да прочетеш правилата за участие:)) Ще трябва само да: Публикуваш своя видеоклип на тема "Толерантността е..." на специално създадена от нас за целта страница - www.reporteen.bg. ;) Ще се радваме, ако платформата на проекта "Репортийн" се превърне в място, където да споделяш своя опит и идеи, защото тъкмо ТИ носиш позитивното мислене и иновациите!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.