Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Какво представлява миома на матката

Миомата е доброкачествен тумор, който произхожда от гладката мускулатура на вътрешните органи. Най-често засяга матката, но миоми могат да се открият и в други органи (напр. в стената на стомаха и червата). Маточните лейомиоми се развиват най-често в средната възраст. Преди 18-тата година те са изключително редки, а през менопаузата регресират (претърпяват обратно развитие).

Причини за миома

Основна причина за възникването им е повишеното ниво на естрогени у жената. То може да се предизвика от повишена продукция на тези хормони от яйчниците (кисти, яйчникови тумори), от продължителен прием на противозачатъчни препарати (естроген съдържащи орални контрацептиви), от липса на овулации (отсъства прогестерон),от натрупване в организма на опасни хранителни добавки (голяма част от подобрителите, от оцветителите и консервантите се трансформират в организма в естрогени).

Симптоми на миома

Миомите могат да протекат без външни и вътрешни проявления и да се открият случайно при профилактичен преглед. Въпреки това най-честите им признаци са тежест или болки ниско долу в корема и неправилни маточни кръвотечения.

Според разположението на лейомиомите и взаимоотношението им с елементите на маточната стена, те биват: интрамурални (вътре сред мускулатурата на матката), субмукозни (избутват лигавицата и изпъкват към кухината на матката), субсерозни (избутват серозата и изпъкват навън, към тазовото пространство). Последните два вида често са педункулизирани (имат краче). Когато има движения на тялото, педункулизиран лейомиом може да се завърти и така крачето да се усука. Това може да доведе до прекъсване на кръвоснабдяването на туморния паренхим. Така крачето загива и се прекъсва връзката на тумора с маточната стена. Откъсването на субмукозен лейомиом от крачето води до израждането му през родилните пътища като плод – Жената си ражда тумора! Ако това се случи със субсерозен лейомиом, той ще „падне” в коремната кухина и ще даде симптоматика на перитонеално дразнене.

Много често лейомиомите приличат по големина на футболна топка. Когато са множествени (до повече от 200), се говори за миоматозна матка. Консистенцията им е плътно-жилава, а цветът – белезникав. На срез ясно личи снопчестият вихровиден строеж. Лейомиомите са ясно отграничени от миометриума (мускулатурата на матката) чрез фиброзна капсула. При настъпване на вторични изменения в тумора (оток, хиалинизация, некрози, пресни и стари кръвоизливи), цветът им става тъмночервеновиолетов, почти черен. Микроскопски миомите са представени от безразборно преплитащи се и анастомозиращи помежду си снопчета от гладкомускулни клетки.

Лечение на миома

Лечението на миома цели премахване на причината, която е високото ниво на естрогени. Ако жената навлиза в менопаузата, е препоръчително да се изчака (при липса на изразена симптоматика), защото миомите претърпяват обратно развитие в този период. Чрез операция лейомиомите (често заедно с матката) изчезват и пациентката е излекувана.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.