Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Кокоши трън

Кокошият трън се нарича още клавус (clavus). То представлява ограничено болезнено мазолесто втвърдяване на кожата на краката. Съществуват различни причини за възникване на кокоши трън. Най-често те са предизвикани от различни механични травмиращи фактори, увреждащи кожата на краката.

Причини за възникване на кокоши трън

Както знаем човешката кожа е покрита с многослоен плосък епител (епидермис), чиято функция е защитна. Клетките от повърхностния слой на епидермиса непрекъснато образуват рогово вещество (кератин), което също предпазва организма от навлизането на вредни вещества. Роговото вещество прилича на пърхот и непрекъснато се „изронва” от тялото в околната среда. Стъпалата са места, които са подложени на непрекъснат силен натиск от тежестта на тялото. Там въздействат механичните фактори, които могат да предизвикат кокошия трън. На петите пък е измерена най-голямата дебелина на човешката кожа.
Ако в обувката ви има нещо, което непрекъснато ви създава дискомфорт (ръб, шев, песъчинка) и това дразнене е прекалено силно и оказва натиск на едно и също място на стъпалото, това може да бъде основната причина за кокоши трън. Силният натиск от подобен дразнител може да предизвика втикване на част от епидермиса навътре и обръщането му като пръст на ръкавица. При това вгъване или обръщане, роговия слой също се обръща навътре и кератинът вече няма как да пада във външната среда. Клетките на епидермиса го образуват непрекъснато, а той се трупа и расте навътре, като се втвърдява все повече и повече. Този натрупан рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху кокоши трън при ходене предизвиква болки, защото го забива още по навътре.

Виждали ли сте как изглеждат краката на кокошка? Жълтата кожа на пръстите и пищялите е люспеста и много твърда. Причината за това е, че роговото вещество не се излющва и не попада в околната среда, а остава на повърхността на краката като защитен слой. От тази твърдост и от жълтия цвят вероятно идва името на кокошия трън.

Лечение на кокоши трън

За щастие съществуват различни методи за лечение на кокошия трън, които целят омекотяване на втвърденото рогово вещество с т.нар. кератоличитни средства и отделянето му от тялото. Със същата цел понякога се прилагат туширане с течен азот или изгаряне на кокошия трън чрез електрокоагулация. Съществува една стара народна рецепта за лечение на кокоши трън, която може да излекува малки и средни по размер образувания. Тя се приготвя по следния начин. Вземете прясна обелка от картоф (диаметър 1,5-2 см е достатъчен). Сложете в центъра на срезната повърхност щипка салицилов прах. Ако не можете да намерите салицил, стрита таблетка аспирин също върши работа. Вечер преди лягане поставете обелката със салицила върху кокошия трън и я прикрипете с левкопласт или бинт.Оставя се да стои така през цялата нощ и на сутринта се сваля. Повторете процедурата 3-4 поредни нощи. Очакваният резултат е кокошия трън да се размекне и да „изпадне”. „Жилото” на тръна всъщност е втвърдения кератин.Не се притеснявайте за дупчицата в ходилото, където е лежал кокошия трън. Дезинфекцирайте я с риванол или с кислородна вода, подсушете я и я напълнете със скъпия крем за лице, дето жена ви го крие в дъното на нощното шкафче. Ако салицилът не помогне за лечението на кокошия трън, помолете някой хирург да „изчопли” тръна, докато все още е размекнат

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

4 Comments

 • A.Спасов September 22, 2016 at 11:47 am

  Подобна на горната полезна рецепта е и моя случай.
  Аз на два пъти през няколко години лекувах успешно т.н. кокоши трън на ходилото.
  С лепенки срещу мазоли от аптеката – кръгли със салицилова паста. След баня се лепят, започва процес на щипене – горене на кожата. Да стои възможно най-дълго. При мен 24 часа. Побелялата, умъртвена кожа се изразява с ножче. Лепенка и изрязване се повтарят няколко дни до стигането на здрава кожа.
  Ако от бързане се среже здрава кожа, маже се с паста Йодасепт да заздравее.
  Д-р Апостолова от Кожен диспансер на МА София след прегледа каза че е вирус от басейни, плажове, гори го с течен азот. Трябвало да се дизенфекцират или изхвърлят обувки, чорапи, заразявало се и семейството.
  С лепенки е по-лесно от ходене много пъти за горене с азот.

 • Зинаида November 25, 2016 at 9:37 am

  Кюптираха ми кокоши трън по-голям от този на снимката ви в Кожния диспансер преди 2 дни. Вчера смених превръзката. Имаше доста кръв и беше залепнало. Въпросът ми е дали трябва всеки ден да сменям превръзката, при което допълнително се разранява?

  • Георги Михов November 25, 2016 at 9:37 pm

   Здравейте, за специализирани здравни съвети можете да се обръщате към нашите консултанти от zdrave-bg.eu

 • Бърборко February 20, 2017 at 10:22 am

  Най-евтиното, най-безобидното и на ефективното:
  Обелките от три средно големи картофа се сваряват добре в 1,5 литра вода. След изстиване до поносимо гореща температура си накисвате краката в чорбата поне докато изстине до стайна температура. Резултатът е най-късно след третото накисване.
  Да-да. Колкото и невероятно да звучи, това е! Детето ми страдаше от кокоши трънчета. Два пъти ги третираха с течен азот в Александровска и нищо. Жена ми също имаше проблеми. Третирахме ги с прополис, но се получаваше временен резултат. Веднъж в денонощната аптека срещу Пирогов търсех някакво средство и на излизане един около 60 годишен мъж ме спря и ми я каза. Погледнах малко скептично, но я приложихме в къщи и О, Чудо! Сработи и при двамата. Преди две седмици детето на наши приятели също се възползва и отново проработи. Това е.
  Благодаря Богу, че има и такива хора като онзи човек, които са склонни да споделят.

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.