bebe

Къпане не бебе се осъществява само на глава и на гръбче. Бебетата винаги мърдат и плачат по време на къпане. Колкото и да мърдат обаче няма опасност да ги изпуснете. Ако главата му виси надолу също не е проблем.

Преди къпане

Преди да започнем да къпем бебето трябва да решим коя ръка ни е удобна, коя ръка ни е силната, с коя се чувстваме по-уверени. Можете да го държите с по-силната си ръка или с по-слабата, важното е да го решите преди да започнете същинското къпане.

Къпане на бебе

Взимате бебето и започвате къпането винаги от главата. Често срещане грешка е да се започне от дупето на бебето, но това не е препоръчително от хигиенична гледна точка. За това докато водата е най-чиста намокрете главата на бебето. С шепа вода облейте детето. Не се притеснявайте да полеете хубаво, няма да му влезе вода в очите.

Главичка

Не се притеснявайте да минавате с ръка по главичката на бебето.Костите на главичката му все още не са свързани в трайни шевове, за това ще ги усетите като отделни кости. В областта на темето ще усетите нещо по-меко, това е фонтанелата. Не се притеснявайте от това, когато минавате само с ръка през главичката няма опасност да я нараните. Трябва да свикнете с това, защото фонтанелата се затваря чак когато детето стане на около година.

Уши

След като му измием главичката, следват ушите. Тъй като те са прилепнали към главичката, често на това място се събират остатъци от мазила, с които сте мазали бебето. Ако не ги почистите добре, ушичките на детето се подсичат докато се получи една груба кожа. Това може да доведе до нежелано възпаление.

Вратле и гуша

След това преминавате към вратлето  и гушката на бебето. С най-чистата вода от ваничката го изплаквате докато махнете цялата пяна. Чак тогава минавате с ръка през лицето му, защото по веждите много често остава пяна.

Тяло

След това минавате гръбчето, мишниците, ръцете с няколко капки шампоан. Не забравяйте да разтворите и измиете дланите, които обикновено са свити.

След това минавате седалището на бебето. Ако бебето е момиченце, измиването на гениталиите се извършва отпред назад. Това се прави тъй като влагалището и ануса са много близко едно до друго. Това трябва да ви се превърне в навик и да го бършете по този начин дори и когато го правите с влажна кърпичка.

Накрая с шампоан минавате крачетата на бебето.

Ако това видео ви е било полезно можете да посетите някой от курсовете на Училище за бременни и бъдещи родители.

В училище за бременни и бъдещи родители БЕБЕ са представени най-основните етапи и особености на бременността, храненето, вредните фактори и двигателният режим при бременност. Бъдещите майки и татковци могат да се запознаят с нормалното раждане, обезболяване на раждането и оперативните методи на родоразрешение. Ще бъдат показани някои основни и леки упражнения за поддържане на добър тонус и настроение, както и съвети за първите и най-важни грижи за бебето. Училището се води от квалифицирани специалисти – акушер-гинеколози, педиатри, акушерки, кинезитерапевти и психолози с дългогодишен стаж, които, разбира се, отговарят и на безбройните въпроси, вълнуващи бъдещите родители.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.