animation

 

 

Съвети как да заснемем видео

В това видео ще ви дадем идеи за това как да заснемем качествено видео.

Първата важна стъпка е да изберете формат за снимане. До сега приетия фармат беше 4:3, защото телевизорите бяха почти квадратни. С навлизането на модерните технологии се предпочита снимането “широк екран”. Той се използва в киното от края на 60-те години на миналия век.

Задължително си зареде батериите. Много е важно когато започнете да снимате да зноаете, че ще си довършите снимките.

Позициониране

Ако снимате в широк формат никога не центрирайте обекта в кадъра. Разделете визуално екрана на три и поставете обекта в първата или в третат третина. Посоката в която се движи човека в кадъра трябва да е по посока на въздуха, който сте оставили пред него.

Как да заснемем хубав кадър

Не се ограничавайте само с една гледна точка. Снимайте от различни ъгли, снимайте дори от гледната точка на героя.

Не оставяйте въздух над главата на обекта.

Стремете се кадъра ви винаги да е пълен, да има нещо в кадър.

Ако можете винагти вкарвайте движени в кадъра. Накарайте камерата да се движи. Напревето го с плавни движения, без сътресения. Ако имате ниска гледна точка можете да ползвате скейтборд, за да направите плавно движение. Ако снимате от високо можета да полите близкия супермаркет за една количка, да влезнете в нея с камерата и някой да ви бута плавно.

Внимавайте кадъра ви винаги да е хоризонтален.

Експозиция

Намерете парче стериопор за подсветка. Например ако слънцето е пред вас можете да го държите пред обекта, за да му дадете допълнителна светлина. Винаги когато имаме възможност да заснемем нещо при ниско слънце трябва да се възползваме – сутрин до 11 часа или следобед след 17 часа.

Ако все пак ви се наложи да снимате по средата на деня гледайте да правите по-близки кадри.

Ако снимате вечер опитвайте се да вкарате в кадър и някоя лампа. Хубаво е когато използвате осветление то да бъде оправдано.

Ако искате да научите повече за това как да заснемем качествено видео посетете страницата на  reporteen.bg

 

За Автора - reporteen

Накажи възрастните с добър пример, като се включиш с яка кауза в новия конкурс на Reporteen и може да вземеш 1000 лв, за да я реализираш! Ти си: ученик или ученичка; на възраст между 13 и 19 години; свободен, смел и креативен; Ти имаш желание: да изпробваш как снима твоят телефон, видеокамера или таблет; да бъдеш режисьор на собствените си идеи; да споделиш и защитиш гледната си точка; да спечелиш награда (за да разбереш какви са наградите ще трябва да прочетеш правилата за участие:)) Ще трябва само да: Публикуваш своя видеоклип на тема "Толерантността е..." на специално създадена от нас за целта страница - www.reporteen.bg. ;) Ще се радваме, ако платформата на проекта "Репортийн" се превърне в място, където да споделяш своя опит и идеи, защото тъкмо ТИ носиш позитивното мислене и иновациите!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.