karoll

Как да попълним двустранен протокoл?

Днес ще ви запознаем с двустранния констативен протокол, който се попълва при случаите, когато имате автомобилно произшествие.  Ще ви дадем съвети как най-точно да попълните двустранния протокол. 

Стъпки при попълване на двустранен констативен протокол

Първа стъпка

Това, което първо трябва да направите при попълване на вашия двустранен протокол, е да  запазите спокойствие. След това вдигнете мобилния телефон и се обадете на компетентните органи на 166 или 112. По телефона ще ви дадат номер на ПП и този номер запишете най-отгоре  на двустранния констативен протокол.

Втора стъпка

 След като получите съответния номер, започвате да попълвате  двустранния протокол. Съветваме Ви това да се случи още докато сте на мястото, на което се е случило произшествието. Отбелязвате  дата, час, местоположение, дали има леко пострадали и ако има, е хубаво да повикате полиция. Ако няма, може да продължите с попълването. Не забравайте да  отбележите дали има материални щети.

Трета стъпка

 Продължавате с попълването на данните за водачите и превозните средства. Започва да попълва водачът, който е под номер А в протокола. Това е виновният водач, който попълва колонка А. Попълва се име, фамилия, адрес на собственика на автомобила. След това се пишат данните за превозното средство и тези на застраховятеля, както и данните за полицата гражданска отговорност. Въпросът, който е написан най-отдолу/ покрива ли застрахователната полица материални щети на превозното средство/, означава дали автомобилът има застраховка каско. След това под номер 9 се намират са данните за водача на автомобила. Попълвате ги грижливо и старателно. Изключително важно е да не забравяте да напишете своя телефонен номер.

Четвърта стъпка

След като свършите с попълването на данните на двамата водачи, пристъпвате към  отбелязване на  щети  по автомобила с хиксче на картинките под номер 10. В точка номер 11 пишете какви са увредените детайли. В средата на протокола трябва да нарисувате скица как се случва събитието. Просто маркирайте нещата като не забравайте да отбележите с хиксче в средата на протокола и обстоятелствата при които се е случило ПП. След това се попълват по същия начин данните и от легитимния водач, намираща се в колонката с буква П.

Пета стъпка

След като е попълнен  двустранния констативен протоко, двамата водачи се подписват най-отдолу. Важно е водачът, виновен за произшествието, да напише отдолу „ признавам вината си“ и след това да сложи подпис. Единият екземпляр от протокола остава в единия водач, а другия екземпляр- в другия. До 7 дневен срок трябва да бъде предаден протокола в застрахователната компания на виновния водач.

Ако това видео ви е било интересно и имате желание да научите повече за попълване на двустранен констативен протокол посетете сайта на karoll!

За Автора - karoll

Карол Стандарт е лицензиран застрахователен брокер и осигурителен посредник с над десетгодишна история и мрежа от офиси в над 35 населени места в България. Благодарение на това широко присъствие и като част от финансова група Карол, ние имаме на своя страна изключително ценни познания за финансовия и застрахователния пазар в страната, техните насоки, възможности и рискове. Този опит използваме ежедневно в защита на интересите на нашите клиенти. Брокерът предлага продуктите на утвърдени застрахователни, пенсионноосигурителни и здравноосигурителни компании в България, но същевременно най-често е сред първите партньори на нови за нашия пазар дружества. С професионализма си ние, експертите на Карол Стандарт, Ви помагаме да се ориентирате най-адекватно сред съществуващите застрахователни продукти и осигурителни схеми, а когато е необходимо дори сме готови да участваме в създаването на нови, за да защитим напълно Вашите интереси.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.