Ако това видео ви е било полезно и имате допълнителни въпроси за избора на ски яке можете да се обърнете към нашите експерти от campingrocks.bg 

[the_ad id=”5114″]

С какъв воден стълб да бъде новото ви ски яке?

Повечето ски якета се произвеждат от водонепромокаема или водоустойчива материя.

Водонепромокаемост

За да бъде едно ски яке водонепромокаемо то трябва да е произведено от водонепромокаема материя и да бъде с лепени шевове.

Водоустойчивостта на една материя се нарича воден стълб и се измерва в милиметри. Колкото по-висок е водния стълб, толкова по устойчив на вода е плата.

  • 0 - 1500 мм - Водоустойчив - препоръчва се за сухо време или сух сняг;
  • 1500 мм – 5000 мм - Водонепромокаем - препоръчва се за лек до умерен дъжд или снеговалеж;
  • 5000 мм - 10000 мм - Водонепромокаем - препоръчва се за умерен до силен дъжд или снеговалеж;

Водоустойчивост

Водоустойчиви са наричат ски якета, които са били обработени с  препарат отблъскващ водата. Този тип якета се препоръчват при лек снеговалеж, но не са подходящи за силен дъжд или виелици. Ако сте начинаещи скьори и падате по-често товя яке няма да ви свърши работа.

Въпреки това, ако метеорологичните условия са благоприятни, водоустойчивото ски яке може да бъде сравнително евтин вариант за ски екипировка за цялото семейството.


Защо е важно материята да диша?

Дишащата материя позволява на активните скиори и сноубордисти да не се изпотяват. Когато карате усилено чрез потта си отделяте влага. Ако тази влага остане под якето, ще ви стане студено когато спрете за почивка. За да се избегне това, дишащи якета са изработени от плат, който позволява на водните пари да излизат през ски якето на малки молекули. В същото време материята поддържа бариера, която спира вода, идваща отвън.

Дишането на якето може да бъде подпомогнато и от вентилационни ципове, обикновено под мишниците.

Видове ски якета според стила ви на каране

Избора на ски яке зависи от няколко основни фактора:

  • метеорологичните условия при които ще го използвате;
  • какъв тип скиор или сноубордист сте;
  • колко сте чувствителен на студ или жега;

Ски якета с подплата

Ако ще карате при много ниски температури за предпочитане е да използвате яке с подплата. Има два основни вида якета с подплата пухенки или синтетични.

Пухенки

Пухенките обикновенно са съставени от 50% естествен гъши или патешки пух. В много студено време, пухенката ще ви стопли бързо. Когато започнете да се спускате обаче температурата на тялото ви ще се повиши. Тогава ще ви трябва яке което да не ви запарва.

Пухенката няма да ви върши работа и при мокри условия, тъй като когато веднъж се намокри отнема много време да изсъхне.

Препоръчва се за много ниски температури и сухи условия.

Не се препоръчва за силен дъжд или сняг.

Синтетично ски якета с подплата

Синтетичното ски яке с подплата е изкуствена версия на пухенката, която постига затоплящия и изолационен ефект. Разликата е, че материята може да бъде водоустойчива, дишаща, по-малко обемисти и следователно по-лесно за придвижване.

Въпреки това, синтетичното яке не може да затопля така добре като истинската пухенка.

Препоръчва се за мокро, студено време, активни занимания като каране на ски или сноуборд.

Не се препоръчва за топли условия или за хора, които да лесно прегряват.

Софтшел и хардшел якета

Ако си обличате няколко слоя дрехи за ски, софтшели или хардшел якето може да бъде полезен финален слой. Външната обвивка ще ви държи сухо и същевременно ще ви предпазва от вятъра. Този тип якета са по-евтини от якетата с подплата.

Препоръчва се за мокро, но сравнително топло време, при активни занимания като каране на ски или сноуборд.

Не се препоръчва за много студено време.

 

 

 

За Автора - campingrocks.bg

Campingrocks.bg е създаден през месец юли, 2010 г. като онлайн платформа за любителите на къмпинга, планинарството и живота на открито. Проектът цели от една страна дистрибуция и директна он-лайн търговия на висококачествени и световно известни марки за къмпинг и туристическо оборудване и от друга – изграждане и развитие на къмпинг културата в нашата страна и създаване на общност от хора, за които почивката сред природата е начин на живот.

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.