Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Глисти

Ascaris lumbricoides представлява кръгъл червей с вретеновидна форма, разделно полов. Мъжкият паразит е дълъг 15-20 см, женският – 20-40 см. Опашният край на мъжкия е подвит, а на женския е заострен. Глистите (аскариди) живеят в тънките черва на човека. Полово зрелият женски паразит за едно денонощие отделя 200 000 кафяви яйца. Те попадат с фекалиите в почвата и при подходящи условия (температура от 12 до 350 С, обилна влага и достъп на кислород) доузряват за около 3 седмици и стават заразни. При нашите географски и климатични особености глистите остават живи в продължение на 5-7 години в почвата. В България най-благоприятни условия за поддържането на жизнения цикъл на паразита са планинските и полупланинските местности на страната. Най-много засегнатите райони са Кърджали, Смолян, Благоевград, Търговище. В равнинните полета на България заболяването не се среща, защото високите температури през летните месеци убиват яйцата на паразита в почвата. Такива са Тракийската низина, Добруджа и Дунавската равнина.

При консумиране на замърсени зеленчуци, приземни плодове (ягоди, къпини и малини) и хранене със замърсени с пръст ръце, яйцата атакуват тънкото черво и от тях се излюпват зародиши (личинки). Те успяват да навлязат в чревната стена и по кръвен път се преминават през до черния дроб, достигайки до белите дробове. Личинките разрушават стените на капилярите в белия дроб и мигрират вътре в алвеолите, защото за по-нататъшното си развитие те се нуждаят от кислород, който постъпва с дишането. Чрез слузния секрет на бронхите зародишите попадат в храчките и при преглъщането им отново отиват в червата. Тук те нарастват, стават половозрели и след около 2,5-3 месеца започват да снасят яйца. Аскаридите живеят в червото на човека около една година, а техният брой е от единици до няколко хиляди.

  • През 1957 год К. Бачев е описал 18 месечно дете със 168 броя аскариди.
  • През 1973 год. Б. Зографски съобщава за болен, изхвърлил 2236 паразита.
  • Има цитирани случаи, при които броя на глистите надхвърля 5000.

Симптоми за глисти

Симптомите при аскаридоза биват различни в зависимост от фазата на заболяване. Проявяват се главно с оплаквания от страна на засегнатите органи. Друга проява на аскаридоза е алергизирането на организма от продуктите на глистите и появата на алергични реакции, изразяващи се в честа субфебрилна температура, кожни уртикариални обриви, конюнктивит, астматичен бронхит.

Глистите могат да атакуват стомаха и червата. Тогава се забелязва намален апетит, тежест и болки в корема , гадене, повръщане, блудкав вкус в устата, повишено слюноотделяне, отпадналост, световъртеж, главоболие , лош сън, извратен апетит, булимия (вълчи апетит). При масивно опаразитяване може да се стигне до запушване на червата, разкъсване на чревна стена и развитието на тежък перитонит. Също така паразити могат да проникнат в жлъчните пътища и да доведат до тежки жлъчни колики и механична жълтеница . Тези тежки усложнения изискват оперативна намеса. Глистите могат да бъдат изхвърлени и през устата при повръщане.

При силни болки в областта на жлъчния мехур при дете, имитиращи жлъчнокаменна болест, трябва да се мисли за аскаридоза. Глистите могат да достигнат и до белите дробове и да се прояват чрез кашлица – суха или влажна, понякога с астматичен характер, задух, болки в гърдите, повишаване на температурата и други симптоми на пневмония. Характерна е пъстротата на измененията в белия дроб, които могат да се установят ренгенологично и представляват редуването на възпалителни участъци и зони с кръвоизливи. При деца и млади хора с чести пневмонии, алергии, астматичен бронхит или астма е уместно да се проведе консултация с паразитолог за евентуално изключване на аскаридоза.

Лечение на глисти

За щастие съществуват начини за лечение на глистите. Препоръчително е да се направи фекална проба, която се изследва за яйца на паразита. Отицателния резултат не изключва наличието на мъжки и млади глисти, защото те не могат да снасят яйца. Рентгеновото изследване на белите дробове показва наличието на характерните бързопреходни множествени инфилтрати (уплътнения). В подкрепа на диагнозата е откриването на голямо количество еозинофилни левкоцити (еозинофилия) в периферната кръв и лека анемия.

Един от начините за лечение на глисти е с помощта на антихелминтни препарати. Ако диагнозата е навременна, този метод може да даде много положителни резултати. Друг начин за предпазване от глисти е опаразитяването, което се случва по следния начин:

  • редовно и старателно измиване на ръцете, особено когато са замърсени с почва!
  • педантично измиване на зеленчуците и приземните плодове преди консумация!
  • отказване от навика да се ходи по голяма нужда безразборно в гората или в полето. Ако нямате друг друг избор, поне изкопайте дълбока дупка и там заровете ценното си произведение.
  • кажете на фермерите, които познавате, че не бива да торят градините си с човешки фекалии без предварително компостиране.
  • приучване на децата към хигиенни навици

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.