Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Босилек – лечебни свойства

Босилекът има редица от лечебни свойства – антибактериални, газогонни, спазмолитични, противогъбични, подпомагащи и стимулиращи храносмилането, отхрачващи и др. Чаят от босилек също има много лечебни съставки. Той се препоръчва при болки в стомаха и причинява изпотяване, а също така помага за преодоляването на леко нервно напрежение, главоболие и гадене. Освен тези лечебни свойства, босилекът е полезен и за онези родилки, които нямат достатъчно мляко. С приемането на тази билка тя може да предизвиква появата на мляко. Пресни или сушени листа на босилек са също много полезни в случаите, когато се появи лошо храносмилане или други неразположения на организма като коремни спазми, запек или треска. Външно билката може да се използва при отоци и кожни обриви. Босилекът има славата на отлично средство срещу комари.

Ако искате да се грижите за босилек, би било добре да го отглеждате в саксия на перваза на прозореца или на терасата трябва да знаете, че се нуждае от много светлина, за да има полезни активни съставки.

Чай от босилек

Чаят от босилек има много полезни съставки. Предлагаме ви следната рецепта за вкусен чай с тази билка. Залейте 1 чаена лъж. сух босилек с 1 чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 -15 минути, после прецедете.

Режимът за терапията на хроничните стомашни газове включва 2 чаши босилеков чай на ден в продължение на 1 седмица, последвано от двуседмична почивка, след което още 1 седмица приемане на чай от босилек.

Песто от босилек

Песто с босилек е също полезна рецепта, която може да въздейства благоприятно на вашия организъм. Тя се прави по следния начин. Смесете около 120 г добре измити листа от босилек, 1 чаена чаша зехтин и около 30 г печени ядки. Добавете 100 г настъргано сирене пармезан и осолете на вкус. Пестото, което се продава в магазина, често съдържа чесън. Тази съставка трябва да се избягва от кърмачки, защото повечето новородени не харесват миризмата на чесън.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.