logo

Каква диета да използваме при язва?

Днес ще ви разкажем за начините, които могат да облекчат болката, причинена от язва. Това може да се постигне чрез правилен хранителен режим. Язвата представлява раничка на стомаха. Тя се намира на много чувствително място и предизвиква страдания. Тя може да бъде остра или хронична.

Добрата новина е, че при правилна, но строга диета, тя се облекчава и може да изчезне напълно. Затова е добре, да и се обърне внимание и да се промени начина на живот и хранене. Ако не се взимат мерки, тя може да трае с години- да затихва и пак да се появява. Тя идва отново или след нелекуван гастрит, при стрес или при нарушения на кръноснабдяването. Тя е вследствие от няколко причини, но най-чест причинител си остава нездравословното хранене. Болката след хранене е силна, а понякога след ядене има кръвоизливи и повръщания. Появява се парене и тъпа болка. Ако ви боли без да сте яли, най-вероятно става дума за язва на дванайсетопръстника.

Хранителен режим при язва

Диетата при язва включва по-меки и недразнещи стомаха храни. Не само химичния им състав, но и физически храните може да се отразят на стомаха и да дразнят неговата лигавица. Поради тази причина е хубаво да се избягват фидейни или гореши храни. Не е препоръчително да се яде люто, кисело или солено. Краставиците, зелето, морковите, ябълките, дюлите не е хубаво да се приготвят сурови. Може да ги правите на пара, варени, печени, пасирани. Някои плодове е хубаво да се обелват, защото в кората си съдържат целулоза. В този случай тя не е полезна.

Макар да се забранява консумацията на прясно зеле, то сокът от него е полезен при язвена болест. Щадящо и облекчаващо действат отвари от ориз, жито и овес, които могат да се използват за приготвянето на супи или десерти. За възстановяването на стомашната лигавица допринасят консумацията на яйца, риба, млечни продукти, месо в по-малки количества. Като цяло диетата при язва е по-скоро вегетарианско-млечна и месото не е подходящо за честа консумация.

При започване на диета болките ще намалеят. 5-6 хранения дневно, малки порции, спокойно дъвчене и ведра обстановка, ще се отразят благоприятно на стомаха ви. Препоръчително е последното хранене да бъде преди залез слънце, за да може стомахът да не се натоварва.

Хранене при криза

Когато имате криза, е хубаво да консумирате течни и пасирани храни. През нормалните дни може да обогатявате своето дневно меню с по-меки храни, а след известно време може да го дообогатите стига да спазвате списъка с разрешени храни:

  • За най-тежките дни – сокове от моркови, зеле, картофи. Чай от лайка и копър на семена. И през останалите дни е препоръчително да пиете само вода и/или сокове и чай. Минерална вода също се разрешава, но само от определени извори — трябва да е с алкален характер.
  • Супи – млечни, крем супи от зеленчуци, без зеле, грах, боб, пилешка супа, от риба, но без силни подправки. За супите се използват посочените по-горе отвари от живо, ориз и овес.
  • Месо – пилешко, пилешка кайма, телешко, риба. За предпочитане варено или на кайма, но без да се пържи, печено също е добре.
  • Яйца – омлети на пара или варени рохки яйца.
  • Зеленчуци – тиквички, цвекло, тиква, картофи, карфиол, земна ябълка, зелена салата — на пюрета, суфлета, на пара, варени, печени.
  • Краве масло и зехтин, никакъв маргарин.
  • Млечни продукти – заквасено мляко, извара, сметана, да не е кисела.
  • Хляб – сухари от бяло брашно, препечен хля.
  • Десерти – сладки плодове, варени и направени на пюре, пасирани, обелени, макаронени изделия, овесени ядки, ягоди, мед.

Забранени храни

  • Боб, леща, зеле, пържено, газирано, кафе и чай, алкохол, тлъсто месо, консерви, мазни храни.

Във ваша полза е да откажете цигарите, ако пушите. Гледайте положително на живота, избягвайте стресовите ситуации, започнете да правите физически упражнения, движете се повече, разхождайте се сред природата. Язвената болест не е болест само на стомаха, а на целия организъм, затова трябва да се лекувате цялостно.

Ако желаете изготвяне на индивидуален хранителен и тренировъчен режим, можете да научите повече на dietata.com.

За Автора - dietata.com

Dietata.com предлага информация за всички видове диети, примерни менюта, упражнения за отслабване, успешни истории и изготвя индивидуална безплатен диетичен профил изцяло онлайн. Възползвайте се от възможностите за безплатна консултация на сайта www.dietata.com!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.