Zdrave-Bg

Какво представлява бучката в гърдата

Зад обобщаващия термин рак на гърдата се крият различни патологични процеси имащи характеристиките на възловидни уплътнения.

Млечната жлеза е изградена от разклоняващи се канали, които се отварят на върха на гръдното зърно. Има и опорна съединителна тъкан около тези канели. Всяка млечна жлеза има един особенно важен дял, който е разположен в нейния горен външнен квадрант. Този дял на млечната жлеза е много богат на епителна тъкан. и това е причината именно в него да се срещат туморни процеси.

Лимфната течност от различните дялове на млечната жлеза се отича в лимфните възли около нея. Такива лимфни възли има в страни на гръдната кост от към съответната млечна жлеза и в подмишничната ямка. За това при изследване на лимфните жлези задължително трябва да бъдат проверени и лимфните възли, защото те също се променят синхронно със заболявания на гърдата.

Структурите на млечната жлеза реагират на женските полови хормони подобно на тъщаните на маточната лигавица. За това около менструацията, най-често преди нея, много жени изпитват напрежение, леко уголемяване и болка в гърдите. Тези промени са физиологични и са свързани с промяна в нивото на естрогените в края на месечния цикъл.

Възловидни уплътнения

Възловидни уплътнения на млечната жлеза се срещат при много заболяваня и в повечето случаи те не са ракови. Възлите или бучките в гърдите могат да бъдат:

  • липогрануломи – представляват плътни възловидни образувания, които се получават при грубо размачкване на млечната жлеза. Разрушаването (некрозата) на подкожната мастна тъкан води до натрупване на възпалителни клетки, развитие на т.нар. грануломи тип „Чуждо тяло” и разрастване на съединителна тъкан, което силно уплътнява въпростния участък. Липогрануломите имитират рак на гърдата, но всъщнодст не носят опасност за живота на пациентката.
  • Комедомастит – представлява хронично възпаление на млечната жлеза, при което на срез от каналите се отделя гъста жълтеникавобелезникава материя. В лимфните възли около млечната жлеза често се наблюдават реактивни промени, които заедно с уплътнените участъци на жлезата могат да доведат до клиничното заблуждение, че се касае за рак на млечната жлеза с лимфогенни метастази.

Доброкачествени тумори на гърдата

Има ръзлични видове доброкачествени тумори на гърдата. При тях оперативното отстраняване води до пълно излекуване. Ето и основните видове:

  • Папилом – боледуват предимно възрастни жени, които се оплакват от кървене от мамилата. Зад гръдното зърно се опипва възловидно образувание, което микроскопски има дървовиден строеж.
  • Аденом на мамилата – при него се наблюдават същите белези като при папилома, с тези разлики, че аденома е съставен от жлезисти структури и при растежа си води до придръпване на гръдното зърно.
  • Лактиращ аденом на гърдата – развитието на този доброкачествен тумор винаги е свързано с блеменността. Представлява плътна, ясно отграничена окръглена формация с размери до 7-8 см.
  • Тубуларен аденом – още един доброкачествен тумор, представляващ полипоидна маса, израстваща от стената на някой канал.
  • Фиброаденом на гърдата – този тумор има две съставки – епителна и съединителнотъканна. Може да достигне гигантски размери. Той е с плътна консистенция, белезникав цвят и е рязко отграничан от околните тъкани. Ако е множествен, тогава се говори за фиброаденоматоза. Прогнозата му е добра.

Предракови заболявания на гърдата

Мастопатия – нарича се още фиброкистична болест. Изисква повишено внимание и редовни профилактични прегледи защото в някои случаи може да доведе до рак на гордата. Заболяването се развива най-често във възрастта между 35 и 45 години и се дължи на хормонален дисбаланс – продължително високо ниво на естрогени и латентно (скрито) високо ниво на пролактин. Характерна находка при мастопатия са малки и големи гладкостенни кисти, изпълнени със секрет. Кистите са резултат на повишена секреция, а не на запушване на каналите на млечната жлеза. При опипване на жлезата се установяват уплътнени зони които са чувствителни и болезнени при мензис.

Рак на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е сериозно заболяване, но при навремена диагноза и бързо хирургично отстраняване преди да е дал разсейки шанса за пълно оздравяване е много голям.

Рисковите фактори за развитие на рак на млечната жлеза са следните:

  • Ранна първа менструация и късна менопауза.
  • Нераждали жени.
  • Първо забременяване след 30 годишна възраст.
  • Жени с наднормено тегло и високо кръвно налягане.
  • Консумация на богата на мазнини храна.
  • Раждали, но не кърмили жени – жени които поради някаква причина са кърмили само от едната гърда, карцином се развива в другата млечна жлеза=
  • Фамилна обремененост – ако близка роднина на жената има рак на гърдата, вероятността за заболяване нараства над 50 %.

Предпазващи фактори:

  • Ранно забременяване
  • Продължително кърмене
  • Нормализиране на телесното тегло
  • Нормализиране на кръвното налягане

Симптоми за рак на гърдата:

  • Липсващо сходство на гръдните зърна
  • Придръпнато гръдно зърно
  • Кървене от гръдната жлеза
  • Изместване на кожата, ако бучката се избута встрани
  • Нееднакъв венозен рисунък
  • Липса на болка

Лечение на рак на гърдата

Лечението на рак на гърдата има следните основни задачи:

  • Отстраняване на тумора.
  • Намалямане на опасността от повторна поява на тумора което се нарича рецидив – това се извършва чрез радиотерапия.
  • Свеждане до минимум възможността на рака да даде разсейки в други органи.

Самоизследване на гърдата

От съществено значение за пълното излекуване на рака на гърдата е неговото ранно откриване. За това е от изключителна важност всяка жена да си прави сама самоиследване на гърдата. Извършва се след менструацията. Жените в менопауза трябва да го правят всеки месец на точно определено от тях самите число, напр. винаги на десети. Изследването се осъществява чрез:

  • Оглеждане – прави се пред най-голямото огледало в жилището, при добро осветление. Първо със спуснати до тялото ръце, след това с вдигнати ръце – отпред и отстрани.
  • Опипване – първо гърдата се опипва с цялата длан при изправено положение. После жената се навежда и с пръстите на двете си ръце опипва висящите надолу гърди. Накрая следва и опипване в легнало положение. Необходимо е да се опипа и подмишничната ямка, защото увеличените лимфни възли там също могат да са ранен сигнализиращ симптом.Всеки лекар трябва да накара своите пациентки редовно да си самоизследват гърдите, защото ранното улавяне на тумора чрез самоизследване рязко подобрява изгледите за оздравяване от рак на гърдата!

Най-често срещания случай начин по който една жена може да открие в ранен стадий рака на гърдата е да напипа бучка в нея, например докато се къпе. В такъв случай трябва незабавно да се консултира с лекар без излишни тревоги и притеснения. Има много възловидни уплътнения на млечната жлеза, които не са ракови. Когато рак на гърдата се диагностицира на ранен етап шансовете за пълно излекуване са много големи.

Това е смисъла на редовните профилактични прегледи, защото раната диагноза на рака на гърдата често е живото спасяваща. Пациентката трябва да се обърне към личния си лекар и той да констатира тумора и да я насочи към специалист. Изясняването трябва да стане без никакво забавяне в специализирано лечебно заведение. Там най-вероятно ще бъде направена мамография, рентгенова снимка, ехография и ултразвуково изследване на гърдата.

Биопсия на гърдата

Понякога може да се наложи извършването на тънкоиглена биопсия. При тази манипулация с помощта на тънка игла се изтегля малък фрагмент от съмнителен за раково израждане участък на млечната жлеза. От това късче тъкан се изготвя микроскопски препарат, който трябва да се гледа от патолог. Такова изследване се налага, когато трябва да се уточни една неясна палпаторна находка, когато има съмнение за кисти, доброкачествени тумори, наблюдаване развитието при мастопатия, потвърждение на диагнозата (хистологично верифициране) при иноперабилни (невъзможни за операция) тумори.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

2 Comments

  • Fatme January 29, 2017 at 7:14 am

    Imam bucka na gardata imam postoyanni bolki gardatami uvelici obemasi i usestam parene predi osem godini se operirah ot fibrokistozna mastopatia

    • Георги Михов January 31, 2017 at 10:55 am

      Здравейте, препращаме запитването ви към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.