Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването артроза

Артроза се среща предимно при жените. Засегнати са жени над 50 годишна възраст, но магат да боледуват и млади хора. По правило пациентите с артроза имат надмормено тегло.

Артрозата и нейните най-чести форми – коксартроза (засягане на тазобедрените стави) и гонартроза (засягане на ставите на колената) са заболявания с неизяснени причини и механизми на развитие.

Основните фактори които се смятат за отговорни за ставното разрушаване са износването на ставния хрущял с напредване на възрастта, претоварване на ставите при хора с наднормено тегло, тежка физическа работа, спорт и предшестващи възпалителни заболявания на ставите.

Артрозата може да ангажира още ставите на раменете, лактите, глезените и междупрешлените стави на гръбначния стълб – тогава се нарича спондилоартроза.

За разлика от заболяването артрит, артрозата засяга предимно големите стави и при нея разрушаването на ставния хрущял не се съпровожда с възпалителна реакция. При нея няма тежък оток и зачервяване и затопляне на ставата.

Признаци на артроза

Основните признаци на артроза са болки, деформация на ставата и ограничаване на нейните движения. Болките в засегнатите стави винаги са строго индивидуално и зависят от чувствителността на пациента. Особеното тук е, че тежки изменения в ставите могат да се придружават от слаби болки и обратното. Болката може да се усеща в областта на увредената става, но по правило тя се излъчва и в съседни области и стави. Типични за артрозата са нощните болки – при които болните усещат скърцане във ставите. Често се наблюдава зависимост на болката от натоварването и за това тя се усилва привечер. Пациентите с артроза се чувстват най-добре сутрин – това е най-съществената разлика от полиартрита при който има изразена сутрешна скованост, отслабване на пациента и епизоди на повишаване на температурата.

Видове артроза

Гонартроза

Деформираща артроза на ставата на коляното се нарича гонартроза. Външно очертанията на коляното са изкривени. При раздвижване се усеща леко хрущене или грубо скърцане в зависимост от стадия на заболяването. При износване в ставната кухина може да се събере течност. На рентгенова снимка личи износване на ставните повърхности със стесняване на ставната цепка. Болките в коляното при артроза имат 2 особености – те са най-силни при слизане от стълби, а не при изкачване; болката в коляното често се дължи на артроза на тазобедрената става.

Коксартроза

Артрозата на тазобедрената става се нарича коксартроза. Като основни причини се обсъждат прекарани заболявания в тазобедрената става в ранно детство; стари травми; ревматоиден артрит.

Коксартрозата първоначално се проявава с болка във хълбока. Постепенно болката зопочва де се появява и през нощта. Походката става накуцваща, а подвижността на крака намалява. При силно почукване върху петата при изпънат крак пациента усеща болка в тазобедрената става.

Лечение на артроза

Лечебните подходи при артроза целят намаляване на ставното увреждане и борба с болката. Прилагането на различни физиотерапевтични процедури, електропунктура, акопунктура, магнитотерапия и балнеолечение се отразяват благоприятно на ставите. При заслване на болката трябва да се осигури покой на пациента.

Всяко едно лечение на артрозата е обречено на провал ако не се свали надморменото тегло. Излишните килограми механично травмират ставния хрущял и бавно и постепенно разрушават ставите.

В крайния стадий на заболяването често се стига до поставянето на изкуствена става. За да не се стигне до това положение трябва да се направят 2 неща:

Регулиране на теглото

Пациента да спре травмирането на ставите с голямата си тежест като се постарае да отслабне. средството което има най-голям ефект за намаляване на телесното тегло е намаляване на количеството на храната. От обяд нататък не трябва да се яде нищо което да има енергийна стойност. Заместването на животинските мазнини с растителни. Рибеното масло е също отлична гарнитура към диетата. Пълно отказване от сладкиши и тестени храни. Заместете ги с плодове и зеленчуци – можете да ги правите на нектари, фрешове или смутита. Важно е да се консумират в суров вид.

Възстановяване на липсващия ставен хрущял

За това е необходим същия градивен материал като хрущяла. Можете да го вземете под формата на хронителни добавки, но ако имате време и желание можете сами да си приготвите качествена храна богата на хрущялна тъкан. Ето и няколко изпитани рецепти:

  • За целта вземете стави – свински или телешки. Сваряват се докато хрущяла се отдели, костите се отстраняват, хрущяла се раздробява в бульона, осолява се и се подправя на вкус, добавят се листа от целина. Разделя се на 7 равни части – по една за всеки ден от седмицата. Съхранява се в хладилник и се консумира в желиран вид.
  • Включването в менюто на създарма, свински джолан и честата консумация на риба също доставят хрущял на организма.
  • Целината е много полезен зеленчук за ставите – добавяйте листата му често в салатите. От грудката може да се настърже 1 супена лъжичка и да се добеви в кофичка кисело мляко. Тази комбинация трябва да се консумира ежедневно.

Бъдете търпеливи костите и ставите са тъканите с най-бавна обмяна веществата. За да се подменят са им необходими поне 3 месеца.  От пациента се иска да не ги травмира с излишните си килограми и да им подава редовно правилния градивен материал.

Психология на артрозата

За оздравяването е необходимо още нещо което е най-трудно за постигане – промяна в житейските нагласи и виждания. Резултатите от социологическите проучвания и психотестове при пациенти с артроза показват ясно очертани зависимости и символика:

  • Коляното се свързва с рода и семейството от там в народо-психологията произхощда израза “до 9-то коляно”. Пациенти с артроза в ставата на коляното обикновенно имат проблемни взаимоотношения с някой свой близък роднина. Пациентите с коксартроза често изпитват силен, неосъзнат страх от промяна в условията на живот или местоживеене. Увреждането на тазобедрената става ги лишава от подвижност и те са принудени да прекарат живота си на едно и също място.
  • Раменете символизират отговорността от там произхождат изразите “голям товар носи на раменете си” или “камък се смъкна от плещите”.
  • Лактите се засягат от хора които често са притеснени и отчаяни и “кършат ръце” при всяка трудност, а също така и при хора който си “проправят път в живот с лакти”.

 

Тези житейски нагласи не се отнасят за абсолютно всеки пациент, но е сигурно, че психиката и физиологията са толкова тясно свързани една с друга, че когато умът се промени тялото не може да не го последва.

Природни продукти за артроза

Ето и няколко природни продукта подходящи за лечение на артрит:

  • рициново масло – намазва се и се втрива с лек масаж сутрин и вечер.
  • прополис (спиртен извлек) – болната става се намазва няколко пъти дневно.
  • коносан – конопено въже против болки. Увива се около ставата за пез нощта. Без пристягане.

 

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.