Как да сготвим пилешки пай?
Необходими продукти
Днес ще приготвя за Вас един сочен пилешки пай. Кората ще бъде пухкава и направена от смес от бяло и грахан брашно, масло, заквасена сметана и яйце. Плънката ще съдържа пилешко филе, гъби, прас, сметана, няколко листа салвия, магданоз и маги пилешки булюн.
Начин на приготвяне на пилешки пай
Пилешкото филе е разрязано на средни по големина кубчета, които ще разбъркам със супена лъжица брашно. Ще ги сложа за кратко в една, две супени лъжици сгорещена мазнина. Когати пилешките филенца станат готови, в останалата част от мазнината слагаме праса и гъбите, нарязани на филийки. Ако тиганът е достатъчно загрят, те няма да отделят водата си. След като омекнат гъбите, връщам запържените пилешките филета и зеленчуците. Ще добавя около 100 милилитра вермуд или бяло вино. Ще натроша кубче маги пилешки булюн, ситно нарязани салвия и магданоз. Разбърквам и към плънката на нашия сос ще добавя една, две супени лъжици сметана. Ще ги разбъркам след като съм махнала плънката със соса от огъня.
Може да се добави една, две лъжици настърган пармезан. Сега ще направя кората. За нея имаме нужда от брашно.За нея съм смесила равни части от бяло брашно и ще добавя една чаена лъжица сол и баклувер. Добавям 125 масло вътре и ще го стрия на трохи заедно с брашното. Стриваме брашното и маслото докато трохите станат съвсем финни. Тук имам 300 грама заквасена сметана, която ще разбъркам с едно яйце. Добавям към брашното. Тестото, което получаваме е сравнително меко и го разстиламе по дъното и стените на тавичка. В намаслената тава поставям тестото. Ще го разплескам с влажни ръце.Може да се оформи ръбче към тестото и добавяме към него приготвената плънка. Нужни са между 20 и 30 минути, за да се изпече във фурната. Добре е да сложим да печем на долен релутант на около 180 градуса.
No Comments