logo

Какво е НПО?

НПО – е съкращение на Неправителствена Организация. Това е организация, която не е свързана с публичната власт, не е държавен или общински орган. Неправителствените организации също така се наричат Организации с Нестопанска (или Идеална) Цел – това означава, че този тип организации не могат да разпределят печалба, всички приходи се изразходват за техните дейности. По принцип този род организации не извършват стопанска дейност. Законът им позволява да извършват стопанска дейност, но тя трябва да бъде в минимален размер и да е по-малка от нестопанската дейност.

Ако имате Нестопанска Организация и предоставяте услуги срещу заплащане, то те трябва да са свързани с целите на вашата организация и приходите от тях да отиват за издръжка на вашето НПО. Ако желаете да извършвате повече платени услуги препоръчваме ви да регистрирате търговско дружество, което да подкрепя неправителствената ви организация. През него могат да минават стопанските ви дейности, а през НПО-то – нестопанските дейности.

НПО се регистрира по закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Какво ще научите в това видео?

В това видео нашия експерт Таня Илиева от tanya.bg се е постарала да отговорим на най-важните въпроси относно кандидатстването чрез Неправителствена Организация за европейски пари.

Видове НПО, които могат да кандидатстват по евпропейски програми

  • Фондация или Сдружение?
  • В частна или в обществена полза?
  • Стопанска или нестопанска дейност?

Какви са тънкостите при кандидатстване чрез Неправителствена Организация за европари?

  • Силни страни на НПО при кандидатстване за европари.
  • Слаби страни на Неправителствените Организации при европейски проекти.
  • Възможности за кандидатстване с НПО за европроекти.
  • Заплахи за Неправителствените Организации при усвояване на европари.

6 въпроса, които всяко едно НПО трябва да си зададе преди да реши да кандидатства по европейски програми

  1. В обществена или в частна полза сте регистрирани – по правило европейските програми предпочитат да финансират НПО в обществена полза и понякога НПО в частна полза наямат право да подават проекти. По закон ако сте регистрирани в часта полза можете да се пререгистрирате в обществена. Веднъж регистрирани в обществена полза обаче няма да можете да се пререгистрирате в частна.
  2. Имате ли предишен опит с проекти? Опишете в таблицата каква е била вашата роля и какъв е бил бюджета на проекта.
  3. Баланс и ОПР за последните 3 години.
  4. За какво ви трябват пари?
  5. Колко пари ви трябват?
  6. Кои са вашите стратегически партньори?

Ако това видео ви е било полезно и имате допълнителни въпроси относно възможностите за кандидатстване по евпропейски проекти можете да са свържете с нашия експерт Таня Илиева на сайта tanya.bg.

 

За Автора - Таня Илиева

Ако имате бизнес или искате да стартирате бизнес, моята мисия е да ви покажа най-краткия път до европейското финансиране и да преведа за вас на разбираем език възможностите да получите пари за своите идеи. За мен е важно да подпомагам бизнеса и бъда неговото свързващо звено с европейските програми. Аз ви предлагам – персонална консултация, подготовка и управление на вашите успешни проекти. Вече 17 години работя в сферата на проектното финансиране като консултант в разработване и управление на проекти за бизнеса и администрацията. Оценител съм в 15 европейските програми, оценила съм над 1500 проекта на обща стойност над 150 000 000 евро. Притежавам 7-годишен опит като финансов контрольор и одобрявам разходи, извършени по проекти от бизнеса и администрацията. Одобрила съм разходи за над 10 000 000 евро в 200 международни проекта. В момента съм главен консултант към Секретарията на Програма УРБАКТ към Европейската Комисия в Париж и отговарям за оценка на проекти, които касаят развитието на малкия и среден бизнес, научните изследвания, иновациите, икономика базирана на знанието в целия Европейски съюз.

4 Comments

  • Dimitrina Shtereva September 11, 2016 at 10:41 am

    Здравейте, аз нямам регистрирана фирма, но имам бизнес идея със социална насоченост. Много искам да я реализирам и търся вариант за финансиране. Прочетох, че имате дългогодишен опит и съм готова да ви се доверя. Ще се радвам ако ми помогнете.

    • Георги Михов September 12, 2016 at 1:58 pm

      След като идеята ви е със социална насоченост може би е по добре да си направите НПО. Можете да пишете на нашия консултант Таня Илиева на office@tanya.bg

  • Ивайло Стефанов February 26, 2017 at 12:35 pm

    Здравейте, имам няколко идеи който биха могли да бъдат успешни тук в България, предпочитам да не ги пиша тук ако има опция за среща ще се радвам. Поздрави с уважение И. Стефанов.

    • Георги Михов February 28, 2017 at 11:48 pm

      Здравейте, препращаме запитването ви към нашите експерти от http://tanya.bg

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.